5 benefitov škorice, ktoré sa oplatí vedieť
Škorica je obľúbenou vianočnou koreninou. Jej aróma upokojuje a navodzuje pocit relaxácie.
Pravá škorica (cejlónska) nám môže vianočné sviatky spríjemniť nielen svojou vôňou a lahodnou chuťou, ale aj niektorými zdravotnými výhodami.
1. Pomáha kontrolovať hladinu krvného cukru
Počas Vianoc si takmer každý z nás dopraje aj menej zdravé sladké maškrty. Tie sú často bohaté na cukor a bielu múku, ktoré prudko zvyšujú hladinu krvného cukru. Telo sa bráni vylúčením inzulínu, ktorý, naopak, úroveň cukru v krvi znižuje. Výkyvy krvného cukru telu vôbec neprospievajú a sú spojené napríklad aj s neustálym hladom a chuťou na sladké. Aspoň čiastočne možno týmto stavom predchádzať zaradením škorice do jedálnička.
2. Prinesie úľavu pri žalúdočných problémoch
Škorica má antibakteriálne účinky, čo môže byť prínosom aj pri vianočnom hodovaní, keď zjeme niečo, čo nám celkom „nesadne“. Tiež môže pomôcť pri nadúvaní a plynatosti.
3. Navodí pocit pohody
Vôňa škorice má blahodarný vplyv na naše zmysly. Ak dáte 2-5 kvapiek kvalitného škoricového esenciálneho oleja zmiešaného s vodou do aromalampy, škorica nielenže neutralizuje pachy v miestnosti, ale aj navodí pocit pohody a relaxu.
4. Zlepšuje zdravie zubov a ďasien
Konzumácia sladkých dobrôt a aj nápojov predstavuje nápor aj pre zuby a ďasná. V tomto smere sú na nezaplatenie antibakteriálne účinky škorice. Okrem toho, že si poradí s baktériami, eliminuje aj nepríjemný zápach z úst.
5. Prináša úľavu pri bolesti hrdla
Škriabe vás v krku? Už pri prvých náznakoch si pripravte škoricový čaj a môžete sa vyhnúť nepríjemnému postupu ochorenia. Môžu za to antibakteriálne a imunitu posilňujúce účinky škorice.
Jesť škoricu každý deň?
Účinkov škorice je neúrekom. Čo si však o tejto sladkej korenine myslí odborník na výživu? „Škorica je vhodným občasným doplnením stravy. Pozitívne účinky škorice sú najmä v tom, že má silné antioxidačné účinky, teda zabraňuje vzniku najmä kardiovaskulárnych ochorení. Môže zlepšiť trávenie a navodiť pocit tepla (mentálny účinok upokojenia). Avšak so škoricou to netreba preháňať, tak ako to platí pri všetkom, pretože môžu vzniknúť rozličné negatívne účinky. Optimálne treba škoricu konzumovať v množstve menšom ako kávová lyžička za deň, ale určite nie je dobré jesť ju každý deň. Stačí niekoľkokrát týždenne,“ radí Ing. Libor Javro.
Spracované s výživovým poradcom Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk
Zdroj foto: unsplash.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímjú sa tiež o:
Hoci je vianočný čas čarovným obdobím, pre tých z nás, ktorí sa snažia zdravo žiť, môže byť aj obdobím veľmi náročným.
Orechy k Vianociam patria. Aké a koľko si ich dopriať
Problémom pri konzumácii orechov môže byť nepomer medzi polynenasýtenými mastnými kyselinami v tele, čo vedie k vzniku hormonálnych problémov a civilizačných ochorení.
Ako si užiť Vianoce a zostať fit? Máme pre vás 10 tipov
Aj vy sa desíte predstavy, že po vianočnom hodovaní budete o tri kilá ťažší, unavení a bez energie? Máme pre vás tipy, ako sa tomu vyhnúť.