16. FEB 2016

Zima pomaly končí a s ňou aj dlhé voľné behy. Čo ďalej?

Zimné obdobie je dôležité na vybudovanie základnej bežeckej vytrvalosti, ktorá sa získava hlavne formou dlhých a voľných behov. 

Pre základnú bežeckú vytrvalosť je charakteristické ubehnutie čo najdlhšej vzdialenosti, čo najefektívnejším spôsobom, pričom je potrebné udržať sa v aeróbnom prahu. Inak povedané, pre aeróbny prah je typická nižšia intenzita zaťaženia, ktorá však dostatočne stimuluje aeróbnu kapacitu a zároveň šetrí glukózu, pretože ako zdroj energie sú využívané hlavne tuky. „Dlhšie voľné behy sa odporúčajú v zimnom objemovom období, kde pracujeme na zlepšení aeróbnej výkonnosti. Vďaka nim rozvíjame srdcovocievny a dýchací systém. Ja to nazývam ,podhubie᾿ prípravy celého roka, na ktorom potom staviame. Ak chceme úspešne behávať, bez aeróbnej prípravy sa ročný tréningový cyklus stavia iba ťažko,“ hovorí skúsený bežecký tréner Marek Vojník.

Súčasťou zimnej prípravy sú teda dlhé behy vo voľnom tempe, ale tréningy možno oživiť aj prostredníctvom fartleku. Ide o striedanie bežeckého tempa v určitých intervaloch. Aj tento typ behu možno zaradiť medzi základné metódy bežeckej prípravy aj v zimnom období. Ak sa venujeme fartleku v kopcovitom teréne, pracujeme zároveň na rozvoji sily.

S príchodom jari treba začať pracovať na rýchlosti

Zimné obdobie bude čochvíľa za nami, a teda aj s tým spojená objemová bežecká príprava. „V zime sme voľné behy ,prekladali᾿ aj behmi na úrovni anaeróbneho prahu. V jarnom predpretekovom období sa zameriavame na udržanie anaeróbneho prahu, začíname pracovať na pretekovej rýchlosti a tiež na rozvoji maximálnej rýchlosti, ako aj špeciálnych silových schopností,“ upozorňuje tréner a v predpretekovom období odporúča pracovať intervalovo aj s rýchlosťou VO2 max (maximálna rýchlosť spotreby kyslíka), čo je tempo približne na 3 kilometre. Jedná sa o ťažšie, ale veľmi účinné tréningy.

Na čo si dať pri takýchto behoch pozor? Keďže  pri nich výrazne aktivujeme rýchle svalové vlákna, je potrebný dostatok času na regeneráciu. „Pre neskúsených bežcov, ktorí sa ešte dobre nepoznajú alebo tých, ktorí si na seba dosť nakladajú, je typické, že sa v tomto období rýchlo pretrénujú a v prípade, že sa bežecká sezóna ani nezačala, to nie je príliš dobrý začiatok,“ hovorí zo skúseností Marek Vojník.

Spracované v spolupráci s bežeckým trénerom a nadšeným bežcom Marekom Vojníkom z www.itrener.sk

Zdroj foto: adidas

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Soňa skoncová: beh je pre mňa resetSoňa Skoncová: Beh je pre mňa reset

Krásna moderátorka, modelka a blogerka Soňa Skoncová je inšpiráciou pre mnoho žien. 

 

Beh v daždi: praktické rady, ktoré oceníteBeh v daždi: praktické rady, ktoré oceníte

Pokiaľ vonku práve neleje ako z krhly, jemné mrholenie vás zrejme od behu neodradí. 

 

Bežci v skupine podávajú lepšie výkonyBežci v skupine podávajú lepšie výkony

Beh v skupine dokáže človeka „vyhecovať“ k lepšiemu výkonu a tiež rýchlo ubehne.


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Miková - redaktorka Cvičte.sk

Písaniu sa venujem niekoľko rokov, je mojou prácou i koníčkom. Takisto som vyznávačkou zdravého životného štýlu – pravidelne športujem a nie je mi jedno, čo si dám na tanier. Oblasť výživy ma zaujíma natoľko, že sa v tomto smere aktívne vzdelávam. Nedávno som absolvovala 6-mesačný kurz výživového poradenstva v ČR a plánujem sa zúčastniť ďalších, pretože si myslím, že vedomosti sú základ. Mojím mottom sú slová Usaina Bolta: „Nemožné je len silné slovo používané slabými ľuďmi, ktorí zistili, že je ľahšie žiť vo svete, ktorý im bol daný, ako nájsť v sebe silu niečo zmeniť. Nemožné nie je fakt, ale voľba.“ Viac o mne aj na:

http://bit.ly/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zima pomaly končí a s ňou aj dlhé voľné behy. Čo ďalej?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.