Zdravie ukryté v špargli
Špargľu poznali už starí Gréci a Rimania a mali ju v náležitej úcte. Dnes sú rozličné odrody špargle, ktoré môžu byť zelené, fialové či biele, obľúbené po celom svete. Pochúťka s jedinečnou chuťou sa dá pripraviť na tisíce spôsobov a má mnoho zdravotných benefitov.
Čerstvá je dokonalou prísadou do šalátov. Výborne chutí spolu s cestovinami, olivovým olejom a voňavými koreninami ako estragón, rozmarín či tymian. Nuž a hodí sa aj k hubám. Chuťové poháriky sa potešia i nevšednej kombinácii grilovanej špargle s jarnou cibuľkou a makadamovými orieškami. Má výnimočnú chuť, zaujímavý vzhľad a hlavne je nabitá živinami.
Špargľa a jej obsah
Sto gramov surovej špargle obsahuje iba 20 kalórií. To znamená, že by nemala chýbať v jedálničku tých, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Je pomerne bohatá na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu. Zastúpené sú aj vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), ktoré plnia v ľudskom tele mnoho nezastupiteľných funkcií napríklad v metabolizme. Nechýbajú ani ďalšie vitamíny. Sto gramov čerstvej špargle pokryje dennú dávku vitamínu C na zhruba 9 percent, vitamínu A na 25 percent, vitamínu E na necelých 8 percent a vitamínu K až na 35 percent. Z minerálov a stopových prvkov sú v tejto zelenine obsiahnuté: draslík, vápnik, meď, železo, mangán, fosfor, selén, zinok, magnézium. Nemožno zabudnúť na významné fytochemikálie, ako napríklad luteín.
Zdravotné benefity špargle
- znižuje riziko vzniku diabetu (regulácia krvného cukru v krvi)
- pôsobí ako diuretikum a zabraňuje vzniku obličkových kameňov (je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problém so zadržiavaním tekutín v tele)
- aj vďaka obsahu vlákniny znižuje riziko vzniku zápchy a vysokej hladiny cholesterolu v krvi
- obsahuje mnoho antioxidantov bojujúcich proti škodlivým voľným radikálom (vitamín C, luteín, zeaxantín), ktoré chránia pred vznikom civilizačných ochorení (rakovina, infarkt, mŕtvica)
- napomáha správnemu fungovaniu metabolických funkcií v ľudskom organizme (vitamíny skupiny B)
- je prevenciou osteoporózy a celkovo podporuje zdravie kostí (vitamín K)
- reguluje hladinu krvného tlaku (draslík)
- podporuje tvorbu červených krviniek (meď, železo)
- podporuje kognitívne funkcie mozgu
Chutné recepty zo špargle
Pečená špargľa s hubami
Suroviny:
- čerstvá špargľa podľa počtu porcií
- obľúbené huby pokrájané na štvrtinky
- rozmarín (ideálne čerstvý)
- olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Rúru si predhrejte na 230 stupňov Celzia. Špargľu a huby umiestnite rovnomerne na plech, postriekajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a dochuťte rozmarínom. Pečte v rúre približne 15 minút, až dokiaľ špargľa nezmäkne. Môžete ju podávať napríklad k mäsu.
Varená špargľa s chutnou zálievkou pre labužníkov
Suroviny:
- 600 g špargle nakrájanej cca na 2 cm kúsky
- 1 PL sezamových semiačok
- 1 PL ryžového octu
- 1 PL červeného vína
- 1 ČL sójovej omáčky
- 1 ČL trstinového cukru
- 1 ČL dijonskej horčice
- 2 PL arašidového oleja
- 1 PL sezamového oleja
Postup:
Do vriacej a osolenej vody pridajte kúsky špargle a varte zhruba 3-5 minút, kým nie je mäkká. Po zmäknutí ju opláchnite pod studenou vodou a vložte do veľkej misy. Potom je potrebné pripraviť zálievku dokonalým zmiešaním nasledovných surovín: ryžový ocot, červené víno, sójová omáčka, trstinový cukor, horčica, arašidový a sezamový olej. Následne zálievkou zalejte špargľu a posypte sezamovými semiačkami.