Zamiluj si beh a zlepšuj sa v BEŽECKEJ VÝZVE - začať môžeš kedykoľvek!

BEŽECKÁ VÝZVA 2025

Zdravie ukryté v špargli

Mirka

Špargľu poznali už starí Gréci a Rimania a mali ju v náležitej úcte. Dnes sú rozličné odrody špargle, ktoré môžu byť zelené, fialové či biele, obľúbené po celom svete. Pochúťka s jedinečnou chuťou sa dá pripraviť na tisíce spôsobov a má mnoho zdravotných benefitov.

Zdravie ukryté v špargli
12. MÁJ 2014

Čerstvá je dokonalou prísadou do šalátov. Výborne chutí spolu s cestovinami, olivovým olejom a voňavými koreninami ako estragón, rozmarín či tymian. Nuž a hodí sa aj k hubám. Chuťové poháriky sa potešia i nevšednej kombinácii grilovanej špargle s jarnou cibuľkou a makadamovými orieškami. Má výnimočnú chuť, zaujímavý vzhľad a hlavne je nabitá živinami.

Špargľa a jej obsah

Sto gramov surovej špargle obsahuje iba 20 kalórií. To znamená, že by nemala chýbať v jedálničku tých, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Je pomerne bohatá na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu. Zastúpené sú aj vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), ktoré plnia v ľudskom tele mnoho nezastupiteľných funkcií napríklad v metabolizme. Nechýbajú ani ďalšie vitamíny. Sto gramov čerstvej špargle pokryje dennú dávku vitamínu C na zhruba 9 percent, vitamínu A na 25 percent, vitamínu E na necelých 8 percent a vitamínu K až na 35 percent. Z minerálov a stopových prvkov sú v tejto zelenine obsiahnuté: draslík, vápnik, meď, železo, mangán, fosfor, selén, zinok, magnézium. Nemožno zabudnúť na významné fytochemikálie, ako napríklad luteín.

Zdravotné benefity špargle

  • znižuje riziko vzniku diabetu (regulácia krvného cukru v krvi)
  • pôsobí ako diuretikum a zabraňuje vzniku obličkových kameňov (je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problém so zadržiavaním tekutín v tele)
  • aj vďaka obsahu vlákniny znižuje riziko vzniku zápchy a vysokej hladiny cholesterolu v krvi
  • obsahuje mnoho antioxidantov bojujúcich proti škodlivým voľným radikálom (vitamín C, luteín, zeaxantín), ktoré chránia pred vznikom civilizačných ochorení (rakovina, infarkt, mŕtvica)
  • napomáha správnemu fungovaniu metabolických funkcií v ľudskom organizme (vitamíny skupiny B)
  • je prevenciou osteoporózy a celkovo podporuje zdravie kostí (vitamín K)
  • reguluje hladinu krvného tlaku (draslík)
  • podporuje tvorbu červených krviniek (meď, železo)
  • podporuje kognitívne funkcie mozgu

 

Chutné recepty zo špargle

Pečená špargľa s hubami

Suroviny:

  • čerstvá špargľa podľa počtu porcií
  • obľúbené huby pokrájané na štvrtinky
  • rozmarín (ideálne čerstvý)
  • olivový olej
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Rúru si predhrejte na 230 stupňov Celzia. Špargľu a huby umiestnite rovnomerne na plech, postriekajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a dochuťte rozmarínom. Pečte v rúre približne 15 minút, až dokiaľ špargľa nezmäkne. Môžete ju podávať napríklad k mäsu.

Varená špargľa s chutnou zálievkou pre labužníkov

Suroviny:

  • 600 g špargle nakrájanej cca na 2 cm kúsky
  • 1 PL sezamových semiačok
  • 1 PL ryžového octu
  • 1 PL červeného vína
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 2 PL arašidového oleja
  • 1 PL sezamového oleja

Postup:

Do vriacej a osolenej vody pridajte kúsky špargle a varte zhruba 3-5 minút, kým nie je mäkká. Po zmäknutí ju opláchnite pod studenou vodou a vložte do veľkej misy. Potom je potrebné pripraviť zálievku dokonalým zmiešaním nasledovných surovín: ryžový ocot, červené víno, sójová omáčka, trstinový cukor, horčica, arašidový a sezamový olej. Následne zálievkou zalejte špargľu a posypte sezamovými semiačkami.

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (SOMMAI)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zdravie ukryté v špargli

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.