Vianoce a sušené ovocie: na čo si dať pozor?
Na sviatočne prestretom stole nesmie chýbať sušené ovocie. Hoci je nabité vlákninou a ďalšími živinami, predstavuje aj bohatý zdroj energie a cukru.
Chcete si počas sviatkov dopriať aj sušené ovocie? S pokojom si ho dajte, ale myslite na jednu zásadnú vec: sušené ovocie obsahuje veľa cukru a kalórií. Preto ho treba konzumovať s mierou a vhodne skombinovať s inými potravinami. Čo radí odborník? „Sušené ovocie má oveľa vyššiu energiu ako čerstvé, aj keď sa to nezdá a ľahko sa konzumuje, dané ovocie je 4-5 ráz energetickejšie ako čerstvé. Preto je veľmi dôležité vedieť si pochutiť na danom sušenom ovocí v optimálnom množstve. V praxi to znamená znížiť 2-3-násobne gramáž oproti čerstvému ovociu. Dané ovocie je veľmi dobré kombinovať s mliečnou potravinou, teda tvarohom alebo jogurtom, alebo to skombinovať so zeleninou a to najmä vtedy, ak počas sviatkov radi relaxujete pri televízii,“ radí skúsený výživový poradca Ing. Libor Javro.
Sušené ovocie je praktické a zdravé
Sušené ovocie má v porovnaní s čerstvým dlhšiu trvanlivosť, ľahko sa konzumuje a tiež si ho môžete zobrať kdekoľvek so sebou. Ak usušené ovocie kupujete, dôsledne čítajte etiketu, pretože mnoho výrobcov do sušeného ovocia pridáva cukor (napriek tomu, že samotné sušené ovocie obsahuje veľa fruktózy) a aj konzervačné látky. V prípade, že siahnete po doma sušenom ovocí alebo kvalitnom kupovanom a budete to konzumovať s mierou, môžete sa tešiť na mnoho zdravotných výhod.
Bohatstvo v podobe vlákniny
Sušením sa obsah niektorých látok v ovocí znásobuje. Platí to napríklad pre vlákninu. Sušené ovocie jej obsahuje viac ako čerstvé. Dobrým príkladom sú marhule. Zatiaľ čo v množstve jednej šálky čerstvých marhúľ sa nachádza iba niečo cez 3 gramy vlákniny, v sušených je to viac ako dvojnásobok. Vláknina je prospešná pre tráviaci systém, považuje sa aj za jeden z preventívnych prostriedkov obezity, srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny.
V sušenom ovocí je veľa antioxidantov
Antioxidanty sú predmetom mnohých výskumov a spájajú sa so schopnosťou zlepšiť kvalitu života človeka, teda spomaľujú „chátranie“ ľudského organizmu. Aj vďaka nim môže človek prežiť plnohodnotný život v zdraví a vitalite. Antioxidanty chránia ľudské bunky pred voľnými radikálmi, ktoré ich napádajú. Počas 70-tich rokov života sa v ľudskom tele vytvorí až 17 ton voľných radikálov. Príjem antioxidantov môžeme zvýšiť aj konzumáciou sušeného ovocia, ktoré je bohaté na polyfenoly.
Ďalšie látky v sušenom ovocí
Zloženie sušeného ovocia závisí od konkrétneho druhu. Okrem vlákniny a antioxidantov sú v ňom zastúpené vitamíny, minerály a stopové prvky. Neobsahuje žiadny tuk. Pozor si treba dať na fruktózu, ktorá v nadmernom množstve organizmu neprospieva.
Spracované v spolupráci s výživovým poradcom Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Vianočné sviatky bývajú časom hojnosti a pokušenia. Stoly sa prehýbajú pod rôznymi dobrotami a je naozaj veľký problém udržať svoje chute na uzde.
Hoci je vianočný čas čarovným obdobím, pre tých z nás, ktorí sa snažia zdravo žiť, môže byť aj obdobím veľmi náročným.
Vianoce a škorica k sebe patria. Aké sú jej zdravotné výhody?
Pripravte si počas vianočných sviatkov škoricový čaj. Pomôže vám znížiť hladinu glukózy v krvi po skonzumovaní sladkých dobrôt.