Úspech štíhleho a zdravého života spočíva aj v pravidelnom stravovaní
Na raňajky nemáme čas. Radšej si o desať minút dlhšie pospíme. Počas obedňajšej prestávky v práci „niečo“ zhltneme, aby sme umlčali vyhrávajúcich muzikantov vo svojom bruchu. Po príchode domov bojujeme s vlčím hladom. Napchávame sa. Jeme jedno cez druhé. S odstupom času zisťujeme, že nohavice sú úzke. Hladina cholesterolu pomaly stúpa a krvný tlak nie je tiež tým, čím býval. Hľadáme odpoveď na otázku: „PREČO?“
Sme zahltení pracovnými a rodinnými záležitosťami. U väčšiny z nás je pravidelné stravovanie na konci rebríčka našich záujmov. Nevidíme, alebo nechceme vidieť dôležitosť zdravej a pravidelnej konzumácie jedál. Vždy je niečo súrnejšie. Priority sú priority. Potom sme unavení, nervózni, priberáme a trpíme najrozličnejšími chorobami. STOP! Zastavme túto lavínu skôr, ako nás zasype a podlomí naše zdravie.
Strava päťkrát denne: Pomocník, či skrytý nepriateľ?
Vo všeobecnosti sa odporúča jesť častejšie a v menších dávkach. Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že najvhodnejšie je dennú dávku jedla rozložiť do piatich porcií, ktoré zabezpečia vyrovnanú hladinu krvného cukru a stabilnú výkonnosť počas celého dňa. Podobný názor majú aj odborníci z Univerzity v Rochesteri, ktorí odporúčajú jedlo rozdeliť do troch hlavných a dvoch, alebo troch menších chodov. Hlavné chody by mali poskytovať asi 75 percent energie, zvyšok pokryjú desiata a olovrant, poprípade druhá večera (1).
Niektorí odborníci zastávajú názor, že časté jedenie môže nabádať k zvyšovaniu porcií jedla, a teda aj k narastaniu energetického príjmu a následne viesť k priberaniu. Z tohto dôvodu je dobré strážiť si kalorický obsah potravín. Napriek možnému riziku, má pravidelné stravovanie mnoho výhod. Pre všetkých. Aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť.
Chudnete? Jedzte pravidelne!
Mnoho chudnúcich podlieha mýtu, že vynechávanie jedál im prinesie vytúženú stratu hmotnosti. Omyl! Jediné, čo týmto spôsobom dosiahnu je neustále kolísanie váhy (áno, to je ten „preslávený“ jojo efekt), nervozita a zdravotné ťažkosti. Upozorňujú na to aj odborníci z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Zastávajú názor, že vynechávanie jedál spôsobuje zvýšený hlad a človek zje pri ďalšom jedle oveľa väčšie množstvo potravín. Obzvlášť zdôrazňujú dôležitosť raňajok. Podľa viacerých vedeckých štúdií ignorovanie prvého jedla dňa súvisí so zvýšeným rizikom obezity (2).
Metabolický syndróm a inzulínová rezistencia. Čo ešte?
Donedávna bol metabolický syndróm pomerne neznámym pojmom. Aktuálne štatistiky ukazujú, že postihuje až tridsať percent Európanov. Ide o kombináciu viacerých rizikových faktorov (napríklad vysoký cholesterol v krvi, vysoký krvný tlak, obezita), ktoré vedú u človeka ku vzniku kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
Pýtate sa, čo je príčinou vzniku metabolického syndrómu? Podľa Karolinska Institutet so sídlom v Štokholme, nie je pre zdravie dôležité len to, čo človek konzumuje, ale aj ako často sa stravuje. To znamená, že tí, ktorí jedia nepravidelne, sú vystavení inzulínovej rezistencii (pozn. porucha v spaľovaní glukózy, ktorá je následne v pečeni premenená na tuk) a metabolickému syndrómu (3).
Obezita, inzulínová rezistencia a metabolický syndróm nie sú jediné dôvody, prečo je pravidelné stravovanie dôležité. Podľa Centre for Clinical Interventions pomáha pravidelná strava lepšie kontrolovať zloženie jedálnička, zabraňuje vzniku extrémneho hladu a následného prejedania. Ďalej udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a zabraňuje únave, podráždeniu, závratom. Podľa tejto inštitúcie štyri až päťhodinové prestávky medzi jedlom, spôsobujú spomalenie metabolizmu, pretože organizmus „prepína“ do tzv. núdzového režimu (4).
Urobte si plán!
Hoci to znie ako klišé, pravdou je, že zdravie je len jedno. Stravovacie návyky zohrávajú v tomto smere dôležitú úlohu. Snažte sa dodržiavať ideálny trojhodinový, maximálne však štvorhodinový odstup medzi jedlami. Vaše telo sa vám poďakuje!
Zdroje:
(1) Zdravé jedlo dňa, dostupné na: http://www.rochester.edu/uhs/healthtopics/nutrition/files/HealthyEatingDay.pdf
(2) National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), part of the National Institutes of Health (NIH), dostupné na: http://win.niddk.nih.gov/publications/myths.htm
(3) Karolinska Institutet, Štokholm, Dôležitosť pravidelného stravovania pre zdravie, dostupné na: http://ki.se/&usg=ALkJrhgUdBfW17pWpXD8EeZuruJli77EsQ
(4) The Centre for Clinical Interventions, dostupné na: http://www.cci.health.wa.gov.au/docs/ACF2765.pdf
Diskusia k článku - Úspech štíhleho a zdravého života spočíva aj v pravidelnom stravovaní