Tipy, ako jednoducho očistiť telo bez hladovky
Na detox pečene je vhodný pestrec mariánsky, žihľava očistí obličky a bazalkové semiačka tráviaci trakt.
Vyvolávajú vo vás slovíčka ako hladovka, detox či očistná kúra husiu kožu? Svoje telo môžete očistiť aj „bezbolestne“ a to napríklad pitím čajov či konzumáciou niektorých potravín. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek spôsob, snažte sa piť veľa tekutín, obmedziť nezdravé potraviny (napríklad rafinovaný cukor, trans-tuky) a jesť veľa ovocia a zeleniny.
3 tipy na detox organizmu
Pestrec mariánsky
Táto liečivá rastlina sa využíva hlavne na detoxikáciu pečene. Úlohou pečene je odstraňovať toxické látky, zásobovať telo živinami, hospodáriť s energiou a tiež tvoriť žlč. Je to životne dôležitý orgán, ktorý si zaslúži našu pozornosť napríklad v podobe detoxikácie. Na tento účel je výborný pestrec mariánsky. Možno ho užívať v podobe oleja, tabliet alebo na trhu sú dostupné aj pestrecové semená. Za studena lisovaný olej sa užíva 2-3 razy denne v množstve jednej čajovej lyžičky. Semená sa pred konzumáciou rozdrvia. Zvyčajne sa konzumujú dve čajové lyžičky denne. Pripraviť si možno aj čaj. Čajová lyžička sa zaleje vriacou vodou a nechá lúhovať 15 minút. Alebo sa najprv semená varia 5 minút vo vriacej vode a potom sa nechá odvar lúhovať ešte 10 minút.
Pŕhľava dvojdomá
V jarných mesiacoch si možno z čerstvých lístkov žihľavy urobiť pŕhľavovú kúru, ktorá by mala trvať tri týždne. Počas tohto obdobia sa pijú 3 šálky žihľavového čaju denne. Prvú z nich je najlepšie vypiť ráno nalačno. Ako pripraviť žihľavový čaj? Čerstvé lístky žihľavy pred použitím umyjeme, nasekáme nadrobno a necháme lúhovať 10 minút. Kúra nesmie trvať dlhšie ako 21 dní. Žihľava výborne očistí nielen obličky, ale aj tráviaci trakt a cievny systém. Je to jednoduchý a lacný spôsob, ako organizmus v jarnom období očistiť a posilniť.
Bazalkové semiačka
Bazalkové semiačka sú ešte stále menej známymi semiačkami. Sú užitočné pri očiste tráviaceho traktu, pretože obsahujú veľa vlákniny. Nachádza sa v nich aj množstvo vitamínov, minerálov, proteínov a ďalších látok, ktoré organizmus posilňujú. Pred použitím ich stačí namočiť do vody, v ktorej niekoľkonásobne zväčšia svoj objem. Potom ich možno pridať do nápojov alebo dezertov.