Stravovanie podľa metabolických typov
Mnohí sa mylne domnievajú, že stravovanie podľa metabolických typov je vlastne diéta. Nie je to pravda! V skutočnosti ide o spôsob stravovania, ktorý má človeku pomôcť udržať si zdravie i optimálnu hmotnosť.
Stravovanie podľa metabolických typov nie je žiadnou novinkou, ale v poslednom čase sa opäť dostáva do popredia. „Ešte v šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa jeden pán doktor začal zaoberať tým, že každý typ človeka inak trávi. A ešte predtým, niekedy v tridsiatych rokoch, sa robila štúdia, kde sa porovnávali ľudia, ktorí odišli zo svojho prostredia, a teda zmenili aj štýl stravovania na úplne nový (najčastejšie preto, že odišli z vidieka do miest). U týchto ľudí nastávali fyziologické zmeny,“ hovorí odborníčka na stravovanie podľa metabolických typov Renáta Beláková.
Zisťovanie metabolického typu
Stravovanie podľa metabolických typov je založené na tom, že každý človek je jedinečnou bytosťou, a teda vlastní iný genetický kód. Súčasťou tohto genetického kódu je aj to, ako telo jednotlivé živiny spracováva. „To znamená, ako sa tieto živiny spracovávajú, koľko sacharidov, tukov a bielkovín človek potrebuje, aby bol jeho metabolizmus vyvážený a mal dostatok energie a vitality. Zároveň, aby nepriberal ani nechudol, ale docielil optimálnu hmotnosť,“ vysvetľuje odborníčka.
Metabolický typ sa dá určiť podľa genetických testov. Tieto testy DNA prinášajú pomerne presné výsledky. Na základe nich si potom človek určí spôsob stravovania. Je tu však aj ďalšia možnosť. Existujú aj veľmi špecifické testy, pomocou ktorých sa dá zistiť metabolický typ. „Tieto testy tiež nie sú stopercentné, pretože človek odpovedá na otázky a nie každý je schopný počúvať to, čo mu telo hovorí,“ upresňuje Renáta Beláková.
Tri základné metabolické typy
Na základe genetických testov alebo iných špeciálnych testov sa môže človek dopracovať k pomerne spoľahlivému výsledku, na základe ktorého patrí medzi: sacharidový, proteínovo-tukový alebo tzv. mix (najvyváženejší) metabolický typ. Opäť však treba vziať do úvahy to, že každý človek je jedinečný a mal by počúvať svoje telo. Napríklad nie všetkým, ktorí patria do sacharidového typu, bude vyhovovať napríklad pšenica, ale mali by siahnuť po iných obilninách a pod. „Stravovanie podľa metabolických typov je jedným zo spôsobov vnímania a prijímania výživy. Treba si uvedomiť, že nie pre každého je vhodná základná výživová pyramída, podľa ktorej by sme vlastne mali byť všetci rovnakí,“ dopĺňa Beláková.
Sacharidový typ, ako samotný názov napovedá, dobre metabolizuje sacharidy, kde patria hlavne obilniny a z nich vyrobené cestoviny či pečivo. Samozrejme, nesmie chýbať ovocie. Je vhodné, ak zhruba 70 percent denného príjmu tvoria sacharidy, zvyšok sa rozdelí medzi bielkoviny a tuky. Proteínovo-tukový metabolický typ by sa mal sústrediť hlavne na príjem bielkovín v kombinácii s tukom. Sacharidy tvoria len asi 30 percent. To znamená, že v jedálničku tohto typu nesmú chýbať mäso, strukoviny, vajíčka, ale ani zelenina. Prirodzene tento typ neinklinuje k sacharidom. Zmiešaný, alebo tzv. mix metabolický typ, konzumuje v rozumnej miere potraviny z obidvoch vyššie uvedených skupín.