Športovci, prečo by ste si mali dopriať datle a figy?
Datle a figy obsahujú veľa cukru, ale určite nie sú iba zdrojom prázdnych kalórií. Pokojne môžu poslúžiť ako zdravšia náhrada bežných sladkostí.
Snažíte sa, aby bol váš jedálny lístok čo najpestrejší? Robíte dobre a pokiaľ premýšľate nad tým, čím ho obohatiť napríklad v čase náročných tréningov či psychického vypätia, ponúkame vám hneď dve maškrty – datle a figy.
Datle dodajú energiu a zlepšia náladu
Hoci sú pre nás datle stále trochu exotickým ovocím, rozhodne sa im netreba vyhýbať, aj keď 100 g plodov obsahuje takmer 280 kcal a veľa jednoduchých cukrov. Naopak, túto skutočnosť možno pri správnom načasovaní využiť vo svoj prospech, napríklad počas namáhavých tréningových alebo skúškových období či pracovnej vyťaženosti.
Okrem energie vám datle poskytnú vlákninu (6,7 g na 100 g). Disponujú bohatstvom antioxidantov v podobe tanínov, ktoré majú protizápalové účinky. Nechýbajú ani karotenoidy, takisto významné antioxidanty, konkrétne betakarotén, luteín a zeaxantín. Športovci určite ocenia zastúpenie minerálov, ktoré sú pre telo dobre využiteľné. Datle dodajú organizmu slušné množstvo železa, draslíka, medi, vápnika, mangánu a horčíka. Z vitamínov disponujú hlavne obsahom vitamínu E a B komplexu, ktorý má kladný vplyv na metabolizmus i látkovú výmenu. Z B vitamínov dominuje vitamín B5, ktorý podporuje sústredenie a vitalitu. Takisto datle obsahujú veľa aminokyseliny tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu, hormónu dobrej nálady. Dokonca nomádi počas svojich púštnych výprav jedli niekoľko datlí pred spánkom, aby si počas noci naozaj dobre oddýchli.
- Na datliach si môžete pochutnať len tak, keď vám chýba energia, alebo ich použiť do zdravých dezertov v kombinácii s mandľami, vlašskými orechmi či tvarohom. Hodia sa k ovocným šalátom i slaným pokrmom. Fantázii sa medze nekladú.
Figy sú na tom podobne
Sto gramov sušených fíg má necelých 250 kalórií a obsahujú o niečo viac vlákniny ako datle (10 g na 100 g). Teda ich možno využiť ako prírodné preháňadlo – stačí niekoľko datlí zapiť vodou a účinok sa dostaví. Nachádza sa v nich malé množstvo proteínov (3,3 g na 100 g). Z vitamínov je zastúpený betakarotén, vitamín K, malé množstvo D vitamínu a, samozrejme, vitamíny skupiny B. Obsahujú aj cholín a betaín. Cholín je potrebný pre činnosť nervovej sústavy a svalov a betaín chráni bunky pred stresom, teda poškodením. Aj datle obsahujú slušné množstvá minerálov, konkrétne vápnika, horčíka, fosforu, medi, mangánu, selénu a ďalších.
- Figy sa hodia do ovocných šalátov v kombinácii s jablkami či banánom. Dochutia cereálie na raňajky, pridávajú sa do polievok a k mäsu. Sú zdravšou náhradou nezdravých sladkostí tak isto ako datle. Avšak nemali by ich konzumovať ľudia, ktorí majú problémy s ľadvinami a žlčníkom kvôli obsahu solí kyseliny šťaveľovej.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
5 druhov orechov pre zdravie a vitalitu
Hoci majú orechy veľa tuku i energie, eliminujú riziko vzniku nadváhy i niektorých ochorení.
Posvietili sme si na reďkovku. Aké využitie má v kuchyni?
Reďkovku všetci dobre poznáme. Ochutnali ste však exotickú bielu alebo čiernu?
Prečo by mali športovci konzumovať zelený jačmeň?
Zelený jačmeň obsahuje dôležité minerály, ktoré sú potrebné aj na zvýšenie výkonu a rýchlejšiu regeneráciu po tréningu.