Nadopujte sa vitamínom C! Výborne poslúžia jahody.
Jahody chutia jedinečne, a preto patria medzi obľúbené druhy ovocia. Okrem výnimočnej chuti sú pozoruhodné aj ich pozitívne účinky na ľudský organizmus. Prospievajú mozgu, očiam i srdcu. Chránia pred rakovinou a spomaľujú starnutie. Chcete z nich čerpať tieto a ďalšie benefity? Tak sa do nich s chuťou pustite!
Azda najchutnejšie sú čerstvo odtrhnuté zo záhrady. Používajú sa však aj na výrobu viacerých potravín: zmrzliny, džemov, sirupov či želé. Výborne chutia na rozličných koláčoch či pečive. Už červená farba jahôd napovedá, že sú veľkým prínosom pre ľudské zdravie, pretože obsahujú kvantum živín.
Odporúčame prečítať: Antioxidanty – pomocníci zdravého imunitného systému
Výživné látky v jahodách
Jahody obsahujú 32 kalórií na 100 gramov. To znamená, že sú chutným a zdravým doplnkom jedálnička všetkých tých, ktorí sa snažia schudnúť. Vyzdvihovaný je obsah vitamínu C, veď 100 gramov pokryje dennú dávku tohto najvýznamnejšieho antioxidantu na 98 percent. Aj z toho dôvodu sú jahody zaraďované medzi „super potraviny“, ktoré disponujú výnimočnou antioxidačnou hodnotou. Medzi ďalšie zastúpené živiny patria: vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), vitamín A, E a K. Z minerálov sú to hlavne mangán, železo, magnézium, zinok a draslík. Nachádzajú sa tu aj fytochemikálie ako napr. luteín. V sto gramoch jahôd sú tiež zastúpené približne 2 gramy vlákniny.
Odporúčame prečítať: Čo nám prináša letné ovocie
Pozitívne účinky jahôd
Tešíte sa na tohtoročnú úrodu jahôd? V tom prípade, ak zaradíte jahody do svojho jedálnička, môžete sa tešiť na kvantum pozitív, pretože:
- prospievajú ľudskému zraku a to vďaka zastúpeným antioxidantom, chránia pred šedým zákalom i infekciám oka
- podporujú činnosť imunitného systému, za čo je zodpovedný hlavne antioxidant vitamín C
- chránia pred vznikom artritídy a dny
- sú bojovníkmi proti rakovinovým ochoreniam (vitamín C, antokyány, kvercetín, kyselina listová)
- podporujú činnosť mozgu, teda zabraňujú jeho predčasnému starnutiu (vitamín C, draslík)
- znižujú vysoký krvný tlak, na tom sa podieľajú hlavne horčík a draslík
- posilňujú najdôležitejší orgán v ľudskom tele, teda ľudské srdce (vitamín C, vláknina, kyselina listová a ďalšie antioxidanty)
- sú skvelou voľbou pre nastávajúce mamičky, pretože obsahujú kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre vývoj bábätka
- je potrebné ich zaradiť do jedálnička aj pri redukčnom režime, pretože vitamíny skupiny B ovplyvňujú činnosť metabolizmu a ďalšie látky podporujú celkové zdravie organizmu
- prospievajú kostnému aparátu (mangán, draslík, vitamín K, horčík)
- spomaľujú starnutie pleti, ulahodia vlasom i nechtom (biotín, vitamín C, ktorý podporuje produkciu kolagénu)
- najnovšie výskumy poukazujú na schopnosť jahôd stabilizovať hladinu krvného cukru v krvi, čo môže byť prevenciou vzniku cukrovky
Jahody v kuchyni
Z jahôd možno pripraviť množstvo skvelých pochúťok. Inšpirovať sa môžete týmito receptami:
Jahodovo-rebarborové chutney s levanduľou a tvarohovými nokmi s makom
Osviežujúca jahodovo-smotanová torta
Recepty na detox smoothies pre každý deň