Nabite sa zdravím a pohodou vďaka jesenným plodom
K jeseni nepatria iba šťavnaté jabĺčka a sladké hrušky, ale napríklad aj chrumkavé gaštany, tekvica či vitamínom C nabité šípky.
Vonku vládne pochmúrne a chladné počasie a sme náchylnejší na vírusové ochorenia. Vždy je lepšie ochoreniam predchádzať, ako ich liečiť. Preto si doprajte jesenné plody, ktoré posilnia vašu imunitu a navyše výborne chutia.
Jablkami k silnejšej imunite
Bojíte sa, že vám chýbajú vitamíny, pretože sa vás chytá každá choroba? Doprajte si denne 1-3 jablká a obávať sa nemusíte. Jablká sú zdrojom vitamínov C, A, E, K a aj kyseliny listovej. Zastúpená vláknina pomáha črevám správne fungovať a tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jabĺčka zmiernia aj krvácanie ďasien, železo zabraňuje vzniku anémie a flavonoidy pôsobia proti rakovine.
Hrušky zlepšujú náladu
Plodom, ktorý neodmysliteľne patrí k jeseni, je hruška. Hrušky sú nabité vlákninou a obsahujú aj malé množstvo bielkovín. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny C, A, E, K a aj vitamíny skupiny B, ktoré majú vplyv na náladu a tiež fungovanie metabolizmu. Draslík znižuje vysoký krvný tlak, fosfor prospieva kostiam. Hrušky sú známe aj tým, že majú očistnú schopnosť, teda odstraňujú z tela toxíny.
Aj gaštany podporujú imunitu
V tomto období sa môžete na pultoch obchodov stretnúť s gaštanmi. Stačí ich narezať a dať upiecť. Po očistení si môžete na nich pochutnávať. Čo obsahujú? Nechýba v nich vláknina, proteíny, malé množstvo tuku, ale hlavne vitamíny zo skupiny B, vitamín E a dôležité minerály a stopové prvky, ako napríklad horčík, draslík, zinok, železo, vápnik a ďalšie. Podporia pamäť, zlepšia náladu, urobia organizmus odolnejším a tiež pomáhajú bojovať proti anémii.
Tekvica hokaido doplní do tela betakarotén
Nech už si zvolíte akýkoľvek druh tekvice, bude to pre vaše zdravie prínos. My vám však dávame do pozornosti tekvicu hokaido. Oranžová farba tejto tekvice naznačuje, že je bohatá na betakarotén. Ten posilňuje obranyschopnosť a chráni bunky pred voľnými radikálmi. Konzumácia tekvice má však oveľa viac pozitív. Podporuje trávenie, je prevenciou proti rakovine, má diuretické účinky, prospieva srdcu atď. Z tekvice môžete využiť aj jadierka. Stačí ich očistiť, namočiť do slanej vody, osušiť a upiecť.
Šípkami proti chrípke
Čerstvé aj sušené šípky sú bohaté na vitamín C a betakarotén. Ide o dva významné antioxidanty, ktoré sú v jeseni na nezaplatenie. Pravidelné pitie šípkového čaju vás pred baktériami a vírusmi spoľahlivo ochráni. Okrem toho šípky pôsobia ako prírodné antidepresívum a majú očistné účinky. Oceníte ich aj pri paradentóze alebo pri poruchách krvnej zrážanlivosti.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ovocná diéta: aké sú jej nástrahy?
Ak sa rozhodnete jesť 1-2 dni iba ovocie, výrazné nebezpečenstvo vám nehrozí.
Rakytníkom k silnej imunite. Pripravte si z neho tieto pochúťky
Je zdrojom vitamínu C a ďalších antioxidantov, ktoré sú postrachom škodlivých voľných radikálov.
Tipy na využitie mungo fazule v kuchyni
Uvarte si mungo podľa nášho návodu alebo nechajte fazuľky naklíčiť a pridajte ich do šalátov.