Medvedí cesnak. Dajte si na tanier jeden z liečivých symbolov jari
Je nabitý živinami a dodáva telu energiu. Okrem toho organizmus po dlhej zime očistí.
Viete, odkiaľ pochádza názov cesnak medvedí? Podľa jednej starej legendy túto zelenú rastlinku vyhľadávali medvede po dlhom zimnom spánku. Predstavoval pre nich zdroj energie. Čoraz populárnejší je medvedí cesnak aj teraz. Stačí zodvihnúť zadok a nazbierať si čerstvé lístky plné života a štipľavej chuti. Obľubuje vlhké miesta, preto ho hľadajte napríklad v okolí potokov a v lesoch. Vzhľadovo je veľmi podobný konvalinke, lenže tej chýba typická cesnaková aróma. Aktuálne už však možno túto bylinku a koreninu pestovať aj v kvetináči.
Tajomstvo zloženia medvedieho cesnaku
V zelených lístkoch medvedieho cesnaku sa ukrýva veľké množstvo vitamínu C, ktorý je kľúčový pre silnú obranyschopnosť. Nachádzajú sa v nich aj vitamíny skupiny B, železo, horčík, zinok, vápnik a ďalšie látky. Podobne ako kuchynský cesnak obsahuje zlúčeninu alicín. V zelených lístkoch je tiež chlorofyl, ktorý detoxikuje i posilňuje.
Prečo si medvedí cesnak dopriať?
Po dlhej zime je telo zanesené toxínmi, ktorých sa treba zbaviť. Medvedí cesnak je výborný detoxikačný prostriedok, má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Jeho vlastnosti oceníte aj vtedy, ak trpíte vysokým krvným tlakom, nadúvaním alebo zavodnením organizmu, pretože má významné diuretické účinky. Navyše celkovo podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Je považovaný za jeden z najsilnejších antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém. Na nervovú sústavu má tonizačné účinky. Zároveň má schopnosť stabilizovať hladinu krvného cukru. Ak si ho naordinujete v čase chrípky a prechladnutia, dostanete sa do formy rýchlejšie.
Tipy na použitie
- pripravte si z neho chutné a zdravé pesto
- pridajte ho do zeleninových šalátov
- posypte ním celozrnné pečivo alebo iné prílohy (zemiaky, celé zrná)
- pridajte ho do chutných smoothies
- dochuťte ním nátierky alebo si pripravte cesnakové maslo
- používa sa aj namiesto špenátu
- vyrobte si cesnakovú tinktúru: nakrájané lístky cesnaku dajte do nádoby, zalejte 40 % domácim a uložte na teplé miesto na dobu 14 dní (potom denne konzumujte 10-15 kvapiek)
Ako vydrží čo najdlhšie?
Medvedí cesnak možno uchovávať viacerými spôsobmi. Ak ho budete konzumovať v najbližších hodinách, jednoducho ho dajte do pohára s vodou. Ďalšou možnosťou je nasekať ho nadrobno a dať do mrazničky. Sušenie a varenie nie je vhodný spôsob úpravy, pretože sa stráca nielen jedinečná chuť, ale aj pozitívne účinky cesnaku.
Recepty s medvedím cesnakom
Diskusia k článku - Medvedí cesnak. Dajte si na tanier jeden z liečivých symbolov jari