Kurkuma detoxikuje: Očistite svoje telo i vy
Niektoré koreniny jedlo nielen skvelo dochutia, ale zároveň pomáhajú organizmu zbavovať sa nahromadených toxínov.
Zázvor, rasca, šafran, rozmarín, chren, škorica sú svojimi pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus povestne známe. Do tohto zoznamu rozhodne patrí aj kurkuma. Vzhľadovo je veľmi podobná zázvoru. Má žltú až oranžovú farbu, a preto sa často nazýva aj „žltý koreň“.
Dlhé roky je kvôli svojim protizápalovými účinkom využívaná v čínskej a indickej medicíne. Samozrejme, je súčasťou indického karí korenia. Má významné detoxikačné účinky. Podporuje činnosť pečene a pomáha organizmu zbavovať toxínov, ktoré sú príčinou vzniku mnohých ochorení. Známa je tiež ako potravinárske farbivo (cestoviny, syry, horčica).
Odporúčame prečítať: Kurkuma - superpotravina s protizápalovými účinkami
Kurkuma u nás
V našich končinách sa kurkuma využíva hlavne v kuchyni v kombinácii s inými koreninami. Vhodná je na dochutenie hydiny, ryže, strukovín či baklažánu. Okrem toho, že jedlu dodá jedinečnú chuť, obsahuje aj viaceré živiny: vitamín B6, mangán, železo, meď, draslík, vlákninu a kurkumín. Práve tejto látke sú pripisované protizápalové a antioxidačné účinky.
Prečo zaradiť kurkumu do jedálnička?
- podporuje činnosť pečene a organizmus detoxikuje
- čistí krv a zlepšuje krvný obeh
- celkovo posilňuje imunitný systém
- zmierňuje prechladnutie a kašeľ
- znižuje hladinu cholesterolu
- pôsobí protizápalovo (Crohnova choroba, artritída)
- napomáha odbúravaniu tukov
- je bojovníčkou proti rakovinovým ochoreniam
- znižuje hladinu cholesterolu
- chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby
- podporuje činnosť metabolizmu
- veľa sa hovorí o jej schopnosti tlmiť bolesť (svalová horúčka, menštruačné bolesti)
- stabilizuje hladinu cukru v krvi, a preto je vhodná aj pre diabetikov
- urýchľuje hojenie rán
Odporúčame prečítať: Osem korení života
Pripravte si očisťujúci čaj z kurkumy
Čaj pripravený z kurkumy má detoxikačné účinky, navyše príjemne chutí a upokojuje.
Na jeho prípravu budete potrebovať:
2 čajové lyžičky čerstvej kurkumy, 1 čajovú lyžičku čerstvého zázvoru, pol lyžičky mletej škorice, štipku čierneho korenia, pol čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu, kokosové mlieko, med alebo iné sladidlo
Postup:
Do pollitra vriacej vody vložte očistený a nastrúhaný zázvor a kurkumu. Nechajte lúhovať 10-15 minút. Preceďte, pridajte škoricu, čierne korenie a vanilkový extrakt. Čierne korenie obsahuje piperín a ten pomáha organizmu lepšie absorbovať kurkumín. Podľa chuti doplňte kokosové mlieko, ktoré tiež napomáha lepšiemu vstrebaniu živín. V prípade potreby doslaďte medom.