Kivi skvelo doplní zásobu vitamínu C aj v zime
V sto gramoch kivi je 92,7 mg céčka a v rovnakom množstve pomaranča „iba" 53,2 mg vitamínu C.
Vitamín C je jednou z kľúčových živín pre silnú imunitu, ktorá dostáva počas zimných mesiacov poriadne zabrať.
Podľa odborníkov z The New Zealand Institute for Plant and Food Research aj kivi zlepšuje respiračné zdravie u ľudí trpiacich astmou a ďalšími chorobami dýchacieho aparátu – konkrétne ovocie bohaté na vitamín C zvyšuje koncentráciu tohto vitamínu v tele, čo má za následok zmiernenie príznakov, vrátane nepríjemného sipotu a bolestí hrdla (1).
Avšak pozitív kivi je oveľa viac. 100 g kivi obsahuje niečo okolo 60 kcal, čiže sa jedná o ovocie vhodné aj pre tých, ktorí chudnú. Avšak, ako pri všetkom – netreba to preháňať, pretože kivi je aj slušným zdrojom fruktózy (ak jej prijímame nadbytok, má tendenciu ukladať sa do tukových zásob a ovplyvňuje hladiny leptínu a inzulínu).
Aké sú pozitíva kivi?
Zabraňuje vzniku krvných zrazenín
100-gramové kivi pokryje dennú dávku vitamínu K až na 50 %. Pričom netreba pripomínať, že tento vitamín je dôležitý hlavne pre správnu zrážanlivosť krvi. Takisto sa spája so zdravím kostí. Je dokázané, že dostatočné zásobenie tela vitamínom K znižuje riziko úrazov v dôsledku osteoporózy.
Prospieva pokožke
V kivi sa nachádza aj menšie množstvo betakaroténu a vitamínu E. Oba sú významné antioxidanty, ktoré chránia pred vznikom ochorení a navyše sú prospešné pre pokožku. Okrem betakaroténu obsahuje kivi aj ďalšie karotenoidy, konkrétne luteín. Ten je ochrancom zraku, napríklad pred vznikom makulárnej degenerácie.
Vitamíny zo skupiny B podporujú činnosť metabolizmu a mozgu
Vitamíny zo skupiny B doplnia dennú dávku B vitamínov v rozmedzí 1 – 6 percent odporúčanej dennej dávky. Obsahujú aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy a je prevenciou anémie.
Prospieva srdcu
Za tento účinok je zodpovedný obsah draslíka (312 mg/100 g) a takisto už spomínaný vitamín K. Podľa nórskych vedcov z Osla pravidelná konzumácia kivi znižuje hladinu triglyceridov v krvi až o 15 % (2). Okrem toho zdravie srdca ovplyvňujú aj omega-3 tuky, zastúpené hlavne v drobulinkých semiačkach kivi, horčík a vitamín E.
Zlepšuje náladu a pomáha so spánkom
Vedci z Taiwanu preukázali, že kivi predlžuje dobu spánku o 13 % a kvalitu o 5 %. Je to hlavne vďaka serotonínu, hormónu dobrej nálady (3). Čiže ak vám je smutno alebo nemôžete spať, doprajte si okrem iného ovocia aj kivi.
Referencie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22172428
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Effects%20of%20kiwi%20fruit%20consumption%20on%20platelet
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21669584
Zdroj foto: pixabay.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Fermentované potraviny sú v zime správnou voľbou
Chýbajúce živiny a prospešné mikroorganizmy dodajú do organizmu i fermentované potraviny.
Pravidlá štíhlosti podľa trénera celebrít Boba Harpera
Pomáha hollywoodskym hviezdam získať telo snov a bežným ľuďom navracia zdravie a stratené sebavedomie.
Banány sú zdravé, avšak pozor na fruktózu
Banány sú nabité živinami, ale obsahujú aj veľa prírodného cukru a niektorí z nás si ich dožičia viac aj počas vianočných sviatkov.