Grécky jogurt ako neodmysliteľná súčasť výživy aktívneho človeka
Grécky jogurt je pre zdravie prospešný. Je nabitý proteínmi i probiotickými kultúrami.
Grécky jogurt je i napriek vyššiemu obsahu tukov pre športujúcich ľudí správnou potravinou. V porovnaní s klasickým jogurtom má niekoľko výhod. Jeho tajomstvo spočíva v množstve použitého mlieka i spôsobe výroby. Spravidla sa pri výrobe pravého gréckeho jogurtu spotrebuje niekoľkokrát viac mlieka ako pri bežnom jogurte, nepridávajú sa do neho žiadne zahusťovadlá a ani cukor. Vďaka technológii spracovania je v ňom viac bielkovín, vitamínov, vápnika i probiotík a naopak, menej mliečneho cukru (laktózy). Sto gramov gréckeho jogurtu obsahuje 87 kcal, 3 g tvoria sacharidy, 5,3 g patrí tukom (väčšinu tvoria nasýtené a 13,3 mg cholesterol), 7,3 g proteínom. Zastúpený je vitamín A, vitamíny zo skupiny B, draslík, vápnik, fosfor a malé množstvo sodíka. Prečo je teda dobré konzumovať grécky jogurt i napriek tomu, že je v ňom viac tuku?
Obsahuje málo cukru
Grécky jogurt vzniká fermentáciou, pri ktorej sa využívajú probiotické jogurtové kultúry. Následne sa jogurt niekoľkokrát za sebou zbavuje prebytočnej srvátky, pričom spolu s ňou sa znižuje aj obsah laktózy a sodíka. To znamená, že kvalitný grécky jogurt v porovnaní s mnohými bežnými jogurtmi neobsahuje žiadny pridaný cukor, ale aj oveľa menej prírodného cukru, teda laktózy.
Je bohatý na bielkoviny
Vďaka procesu výroby vzrastá v gréckom jogurte množstvo proteínov. Tie sú pre športovca kľúčové – podieľajú sa na raste a obnove svalovej hmoty, teda skracujú dobu regenerácie po tréningu.
Probiotiká posilňujú imunitu
Prospešné baktérie sa podieľajú na udržaní zdravého tráviaceho traktu. Chránia ho pred premnožením škodlivých baktérií, čo má vplyv aj na fungovanie imunitného systému.
Vitamíny zo skupiny B ovplyvňujú látkovú výmenu
B vitamíny sú kľúčové pre energetický metabolizmus a zároveň sa podieľajú na udržaní zdravia nervovej sústavy. Dôležitý je napríklad vitamín B12. Deficitom tohto vitamínu často trpia vegetariáni, takže napríklad pre lakto-vegetariánov (nejedia mäso ani vajcia, ale konzumujú mliečne výrobky) je grécky jogurt dobrou voľbou, ako do tela doplniť proteíny i vitamín B12. Spolu s čerstvým ovocím je zdravou pochúťkou napríklad na raňajky.
Vápnik posilňuje kosti
Vápnik je kľúčový pre silné kosti a zuby. Okrem toho ovplyvňuje krvnú zrážanlivosť, reguluje výmenu horčíka a draslíka a pozitívne vplýva na trávenie.
Draslík znižuje krvný tlak
Nadmerný príjem sodíka zvyšuje krvný tlak a spôsobuje zadržiavanie tekutín v tele. To môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam, nepríjemným pocitom plnosti a zvýšenej hmotnosti. Naopak, draslík je protihráčom sodíka – znižuje krvný tlak a odvodňuje. Má však aj ďalšie úlohy, ako napríklad podporuje premenu glukózy na glykogén atď.
Tipy na použitie
Grécky jogurt je zdravšou alternatívou kyslej smotany alebo majonézy. Môžete ho použiť aj do koláčov i nepečených dobrôt. Samozrejme, výborne chutí v kombinácii s ovocím alebo ovsenými vločkami.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Akými potravinami znížiť cholesterol?
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi patrí v súčasnej dobe medzi základné faktory ovplyvňujúce vznik kardiovaskulárnych ochorení.
Potraviny, ktoré nedajú únave šancu
Nechce sa vám ráno vstávať? Pociťujete v práci nedostatok energie?
Antioxidanty sú pre zdravie nevyhnutnosťou
Každá ľudská bunka je napádaná voľnými radikálmi až desaťtisíc ráz denne.