Červená repa podporuje športový výkon
O cvikle vieme, že je prevenciou infarktu a mŕtvice, znižuje cholesterol a je anti-aging potravinou. Avšak javí sa tiež ako prostriedok na podporu svalového výkonu pri športe.
Červená repa sa vyznačuje nízkym obsahom kalórií (cca 45 kcal na 100 g), je bez cholesterolu a takmer s nulovým obsahom tuku. Za pozornosť stojí obsah betanínu. Čím je výnimočný? V prvom rade je známy svojou schopnosťou znižovať úroveň homocysteínu. Ak je hladina homocysteínu vysoká, napríklad v dôsledku nadmerného príjmu bielkovín či nedostatku niektorých dôležitých vitamínov, škodí srdcu a cievam a spája sa aj so vznikom ďalších civilizačných ochorení, obezitu nevynímajúc.
Cvikla je aj výborným zdrojom folátov, teda zlúčenín kyseliny listovej, ďalej karotenoidov, flavonoidov, vitamínov B3, B5, B6, železa, mangánu, medi, draslíka, horčíka a ďalších látok. Má teda mnoho zdravotných benefitov.
Cvikla znižuje krvný tlak
Podľa American Heart Association journal Hypertension pitie 500 ml cviklovej šťavy denne znížilo u účastníkov štúdie krvný tlak až na 24 hodín. Zásluhu na tom majú práve zastúpené dusičnany (1).
Červená repa zlepšuje kognitívne funkcie
Cvikla je prospešná aj pre ľudí vo vyššom veku, pretože zvyšuje prietok krvi do mozgu. Pravidelnou konzumáciou červenej repy možno zabrániť demencii a vôbec zlepšiť kognitívne funkcie. Zásluhu majú na tom hlavne dusičnany. Potvrdila to štúdia odborníkov z Department of Physics, Wake Forest University, ktorí dali dospelým, starším ako 70 rokov, raňajky bohaté práve na dusičnany (2).
Červená repa má vplyv aj na športový výkon
Zdravotných benefitov cvikly je neúrekom. Avšak podľa viacerých štúdií môže konzumácia červenej repy pred tréningom zlepšiť svalový výkon a tiež regeneráciu po tréningu. Zodpovedný je za to betanín a dusíkaté zlúčeniny, ktoré v konečnom dôsledku prispievajú k lepšiemu zásobovaniu svalov kyslíkom a živinami.
Potvrdila to i štúdia odborníkov z Veľkej Británie, ktorí podávali cyklistom pol litra cviklovej šťavy 2,5 hodiny pred tréningom. Zistili, že ich výkon bol na 4-km i 16-km trati lepší o necelé tri percentá (3). Zhrnúť to možno tak, že vďaka červenej repe dokázal ľudský organizmus pri výkone pracovať ekonomickejšie a efektívnejšie.
Podľa ďalšej štúdie bol u účastníkov, ktorí pili šťavu z červenej repy, zistený nárast svalovej sily dve hodiny po jej vypití až o 13 percent (4).
Cvikla do zdravého jedálnička rozhodne patrí
Z vyššie uvedeného vyplýva, že červená repa je pre zdravie prospešnou potravinou a mala by byť pravidelnou súčasťou jedálnička nielen športovcov, ale napríklad aj starších ľudí. Avšak aj v tomto prípade treba voliť zlatú strednú cestu, pretože vysoký obsah kyseliny šťaveľovej v cvikle môže spôsobiť tráviace problémy.
Referencie:
1.http://newsroom.heart.org/news/drinking-cup-of-beetroot-juice-daily-may-help-lower-blood-pressure
2.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20951824
3.http://www.beet-it.co.nz/uploads/3/0/9/9/3099302/lansley_et_al_2011_acute_dietary_nitrate_supplementation.pdf
4.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26179185
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Cviklová torta bez lepku a laktózy
Cviklová torta je výnimočne chutná a zdravá.
Cvikla v spojení so zázvorom je bombou pre naštartovanie imunity.
Cviklový šalát s kozím syrom a orechmi
Už jej karmínovo červená farba prezrádza, že je plná antioxidantov a zdraviu prospešných látok.