5 vecí, ktoré by mal spĺňať vyvážený jedálny lístok
Zostavenie jedálneho lístka je individuálnou záležitosťou, ale napriek tomu by mal každý stravovací plán spĺňať určité stravovacie zásady.
Pri zostavovaní jedálneho lístka treba brať do úvahy to, že každý z nás je jedinečnou bytosťou, a preto nie je možné stanoviť pravidlá, ktoré budú platiť pre všetkých bez rozdielu. Pri hľadaní tej správnej cesty k zdravému a vyváženému jedálničku sa berie do úvahy napríklad vek, pohlavie, úroveň fyzickej aktivity, stanovený cieľ, zdravotný stav, ale môže ísť napríklad aj o metabolický typ či krvnú skupinu.
Čo sa týka voľby konkrétnych potravín pre daného človeka, dôležitý je obsah živín, energie, glykemický index či stráviteľnosť. Niektorí odborníci na výživu zohľadňujú pri výbere tých správnych potravín aj termický efekt či acidobázickú rovnováhu.
Na čo si dať pozor pri zostavovaní jedálneho lístka?
Jedálny lístok musí byť striedmy
Žijeme v dobe, keď je pre mnohých striedmosť v stravovaní takmer neznámym pojmom. Dôsledkom je nadváha, obezita a mnoho ďalších civilizačných ochorení. Pritom je vedecky dokázané, že tí, ktorí sa stravujú striedmo, starnú pomalšie, majú viac energie a sú v lepšej celkovej kondícii. Striedmosť je o tom, že sa naučíme neprejedať, teda nejesť do úplného nasýtenia.
Pravidelnosť je dôležitá
Aj táto zásada stravovania je v reálnom živote často opomínaná. Mnohí vynechávajú raňajky, v práci siahnu po niečom nezdravom, čo rýchlo doplní chýbajúcu energiu a po príchode domov „vybielia“ chladničku. Pravidelnosť v stravovaní má množstvo výhod: napríklad sa vyhneme nepríjemnému vlčiemu hladu, kolísaniu krvného cukru, priberaniu, nedostatku energie, nadúvaniu, zápche, spomaleniu metabolizmu atď.
Pozor aj na pestrosť
Tento princíp je o tom, že naša strava by mala byť čo najpestrejšia, teda zložená zo všetkých skupín potravín (pokiaľ je to možné), ktoré telu zabezpečia všetky potrebné živiny. V praxi to znamená, že by sme mali jesť v primeranom množstve potraviny zo všetkých dostupných kategórií.
Farby lahodia nielen oku
Táto zásada sa vzťahuje predovšetkým na ovocie a zeleninu, významný zdroj antioxidantov, ktoré im dávajú pestrú farbu. Napríklad oranžové ovocie a zelenina sú zdrojom karotenoidov, červené lykopénu, zelené chlorofylu a pod. Úlohou týchto látok je chrániť bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Pestrú škálu antioxidantov zabezpečíme organizmu práve príjmom rôznorodých ovocných a zeleninových plodov, ideálne čerstvých a z našich zemepisných šírok. Nehovoriac o tom, že farby na tanieri sú aj pastvou pre oči.
Pohoda pri jedle
Aj toto pravidlo často porušujeme, pretože na jedlo jednoducho nemáme čas. Je však veľmi dôležité, pretože proces trávenia začína už v ústnej dutine. Sú si toho vedomí aj samotní odborníci na výživu, preto môžeme v rozličných tipoch na chudnutie nájsť aj zásadu, jesť pomaly a potravinu poriadne požuť. Podľa indickej ajurvédy by sme mali dokonca každé sústo prežuť 30-krát a podľa makrobiotiky až 60-krát. Dôkladným prežutím potraviny uľahčíme organizmu ďalší proces trávenia, živiny sú lepšie spracované a tiež môžeme znížiť glykemický index potraviny. Nehovoriac o tom, že dôkladné rozhryzenie potravín je prevenciou tráviacich problémov (bolesť žalúdka, nadúvanie, pálenie záhy). Je to aj spôsob, ako zjesť menej a redukovať nežiaduce tukové zásoby. Pomalým konzumovaním potravín má mozog dosť priestoru na to, aby dal žalúdku signál STOP, a tak zbytočne nezjeme viac, ako naše telo potrebuje.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
L-karnitín ako pomocník pri spaľovaní tukov
Ak sa potrebujete zbaviť nechceného tuku a zároveň zabrániť úbytku cennej svalovej hmoty, pomôcť vám môže aj L-karnitín.
V čom spočíva tajomstvo zázračne zdravých chia semienok?
Vyskúšajte účinky chia semienok a výrazne zlepšíte svoje zdravie! Cvicte.sk vám poradí, ako na to.
Hlad sa môže stať veľmi ľahko nepriateľom. Regulácia hladu a jeho hravé zvládnutie však nemusí byť ťažkým orieškom, ak máte potrebné znalosti.