Vymeňte klasické maslo za ghee! Je zdravšie a vhodné aj pre alergikov
Nemôžete klasické maslo kvôli potravinovej intolerancii na laktózu či mliečne proteíny? Riešením je pre vás zdravšia alternatíva - ghee maslo. Už naše staré babičky ho poznali a vedeli o jeho pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus. O čo ide?
Maslo ghee je druh "čistého" masla. Má pôvod na indickom kontinente a je dôležitou súčasťou nielen indickej kuchyne, ale často sa používa pri varení aj v južnej Ázii a na Strednom východe. Je vhodnejšie, ale najmä zdravšie ako klasické maslo kvôli množstvu blahodarných účinkov na ľudské telo.
Výhody
Ghee maslo je zložené takmer len z nasýtených tukov. Obsahuje vitamíny E, C, niacín a minerály ako sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo a je bohatým zdrojom antioxidantov. Tak posilňuje imunitný systém. Napomáha tráveniu, keďže stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo trávenie spomaľuje. Okrem toho, že znižuje "zlý" cholesterol, výnimočnú potravinu z neho robí vysoká koncentrácia kyseliny maslovej, ktorá spomaľuje, príp. zastavuje rast rakovinových nádorov. Nenájdete v ňom soľ ani laktózu, preto je prínosné pre tých, ktorí nemôžu jesť mliečne výrobky.
Aby toho nebolo málo, posilňuje mozog, nervovú sústavu a zlepšuje pamäť. Podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela a navyše, je nepostrádateľnou výživou pre pľúca, srdce a kožu.
Odporúčame prečítať: Novým hitom v stravovaní je kokosový olej
Na čo všetko sa dá použiť?
Ghee maslo má široké využitie v kuchyni. Vďaka tomu, že má vysoký bod varu, môže sa použiť pri varení alebo pečení, ale aj vyprážaní. Skúste napr. hrianku s cesnakom opraženým na ghee. Dodá jedlám fantastickú chuť, no nezabúdajte, že menej je viac. Vďaka výraznej chuti a vône ho môžete použiť menej.
Nielen na konzumáciu je ghee maslo dobré. Dá sa použiť aj na popáleniny či rôzne iné kožné problémy. Dokonca sa považuje za jeden z najúčinnejších liekov na suchú kožu či pery. Ak si nechcete kupovať drahé pleťové krémy, ghee je skvelou náhradou! Má vynikajúce účinky na dosiahnutie krásnej a žiarivej pleti. Stačí naniesť tenkú vrstvu na pokožku, nechať chvíľu pôsobiť a potom jemne vmasírovať.
Účinný je tiež pri bolestiach ucha. Jednoducho sa vmaže dovnútra ucha a jeho okolia a po chvíli pocítite príjemnú úľavu. Dokáže odstrániť únavu, či už jeho konzumáciou alebo masážou.
Málokto vie, že ghee maslo je skutočným pokladom čo sa týka chronických bolestí kĺbov. Nepochybne je zázračným liekom na nervové choroby, neurologické problémy, bolesť hlavy, astmu, reumu, ale i na choroby očí.
Pre bábätká je zase výbornou pleťovou výživou a tonikom. Zmes medu, ghee a kandizovaného cukru by mali mamičky pripravovať pre svoje deti.
Chcete vyskúšať ghee maslo v nejakom chutnom a zdravom recepte? Inšpirujte sa naším videom.
Tento recept nájdete spolu s ďalšími 85 chutnými fit receptami v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2, ktorú pre vás pripravilo 50 známych slovenských trénerov a osobností. Všetky recepty sú do 30 minút, z bežne dostupných surovín.
Postup prípravy ghee masla
Aj keď si ghee môžete kúpiť v niektorých obchodoch s biopotravinami, ľahko si ho pripravíte aj doma. Klasické maslo dajte do hrnca a varte 15 až 20 minút. Počas topenia uvidíte, ako sa oddeľujú jednotlivé zložky masla. Nezľaknite sa, ak bude hlasne prskať a bublať. To znamená, že sa z masla odparuje voda. Začne sa tvoriť pena, ktorú priebežne odoberajte. Ide o penu, tvorenú zmesou rôznych zložiek mlieka a vody.
Odporúčame prečítať: Radyho Zrnko Múdrosti: Veľká živočíšna lož
Maslo ghee je vtedy hotové, keď sa odparila všetka voda a na povrchu a ostala len číra zlatá tekutina a na spodku tuhá zmes. Vtedy sa mliečne proteíny začnú zrážať do hrudiek a klesať ku dnu hrnca. Rýchlo odstavte z plameňa a preceďte. Potom skladujte v chladničke, kde vydrží ešte veľmi dlho. Dobrú chuť!
Odporúčame: dmBio Ghee, maslový tuk, 180 g, zakúpite v sieti dm drogerie markt
Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (SOMMAI)
Zdroj video: www.youtube.com
Diskusia k článku - Vymeňte klasické maslo za ghee! Je zdravšie a vhodné aj pre alergikov