Pochúťky z pohánkovej múky
Tento recept pôvodne pochádza z oblasti Trentina, volajú ho smaccafam a nie je zeleninový, ale používajú doň klobásku (salsiccia), alebo párok. Ja som vytvorila viac variácií a toto je jedna z nich.
Potrebujeme:
- 1 červenú cibuľu
- pol lyžičky kurkumy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 žltá paprika
- 15 ks ružičkového kelu (prerezať na polovicu)
- cuketa 1 ks (nastrúhať nahrubo)
- 120 g mandlí bielych olúpaných (2/3 nasekať a ostatné nechať celé na posypanie)
- medvedí cesnak 1 lyžica pesta alebo 4-5 lístkov čerstvého nasekať nadrobno (medvedí cesnak môžete nahradiť 3-4 strúčikmi cesnaku)
- pohánková krupica 250 g, alebo hrubá múka podľa výrobcu
- vajíčka 3ks
- mlieko 3dcl
- jogurt 1ks (ja som dala kozí)
- parmezán (nastrúhaný nahrubo 2 lyžice)
- biele korenie mleté
- soľ
Postup:
Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme kurkumu, červenú cibuľku nakrájanú na kolieska, žltú papriku nakrájanú na kúsky a krátko orestujeme, pridáme ružičkový kel a 5 minút trocha podusíme pod pokrievkou. V mise zmiešame jogurt, vajíčka a mlieko, pomaly prisypeme a vmiešame múku. Pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu, nasekané mandle, medvedí cesnak, parmezán a primiešame opečenú zmes z panvice. Celú masu dochutíme korením a soľou a vlejeme do keramického pekáča, alebo do kameninového (vymasteného olejom a vysypaného pohánkovou krupicou). Povrch posypeme celými mandľami. Pečieme v rúre na 190 stupňoch Celzia asi 40 minút.
Odporúčame prečítať:
Naša krv prezrádza, ako sa stravovať
Znovuobjavená pohánka