Paradajková polievka s chrumkavou fazuľkou
Paradajková polievka je bohatým zdrojom lykopénu a s chrumkavou fazuľkou chutí výnimočne dobre.
Odporúčame prečítať: Ako nášmu telu pomáhajú antioxidanty?
Suroviny:
- 1 červená paprika (prekrojená na polovicu)
- 500 g čerstvých olúpaných paradajok (pokrajaných na kocky)
- 1 konzerva celých paradajok
- 250 ml vody (čistej, alebo so zeleninovým bujónom)
- 4 lyžice kokosového oleja alebo maslového tuku (ghee)
- 6 strúčikov cesnak (pretlačený)
- 1/2 ČL papriky
- 1/2 ČL kurkumy
- 1 ČL chilli (rozdelená na polovicu)
- 2 ČL soli (rozdelené na polovicu)
- 2 ČL mletej rasce (rozdelené na polovicu)
- 1 konzerva bielej fazule (precedená a opláchnutá)
- 1/4 hrnčeka mandlí, alebo kešu
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
Papriku dajte do vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia a grilujte asi 8 minút. Po vytiahnutí ju prikryte papierovou utierkou a nechajte vychladnúť. Potom olúpte kožu.
V hrnci si zohrejte olej a asi dve tretiny cesnaku. Jemne opražte a pridajte čerstvé aj konzervované paradajky a vodu, premiešajte a pridajte 1 ČL soli, 1 ČL rasce, kurkumu, chilli a papriku. Priveďte do varu, stíšte a nechajte variť asi 20 minút. Pridajte pokrájanú papriku a polievku rozmixujte na hladkú konzistenciu.
Na plechu zmiešajte fazuľu, orechy, zvyšnú soľ, rascu, cesnak a chilli. Pokvapkajte olivovým olejom, premiešajte a opražte v rúre pri 200 stupňoch Celzia asi 10 minút. Premiešajte iba raz.
Polievku naservírujte na tanier, pridajte opraženú fazuľu a ozdobte petržlenovou vňaťou.