Paprika plnená pohánkou
Pohánka je bohatá na flavonoid rutín, ktorý posilňuje krvné cievy a je preto vhodný pri kŕčových žilách a popraskaných cievkach. Zároveň môže byť užitočný pri vysokom krvnom tlaku a kôrnatení ciev. O rutíne sa hovorí aj to, že môže pomôcť zlepšiť náladu pri depresiách.
Odporúčame prečítať: Znovuobjavená pohánka
Suroviny:
- 4 červené papriky
- 1/2 hrnčeka pohánky
- 1/2 hrnčeka prosa
- 1 biela reďkovka
- 1 mrkva
- 1/2 hrnčeka sušených paradajok
- 100 g sušených shitake hríbov
- 2 lyžice sezamových semienok
- 1 lyžica tamari
- štipka soli
- 1 lyžica umeo ocot
Postup:
Pohánku a proso povarte 10 minút a nechajte odstáť. Pridajte nastrúhanú reďkovku, mrkvu, pokrájané paradajky, hríby a sezam. Dochuťte soľou, octom a sójovou omáčkou. Rúru si zapnite na 180°C. Odkrojte vrchy papriky a vnútro očistite.
Naplňte papriku zmesou a zakryte ich ‘vrchnákmi’. Poukladajte ich na plech, do ktorého vylejete 1/4 pohára vody. Celé to prikryte alobalom a pečte 40-50 minút, alebo pokiaľ papriky nezmäknú.
Odporúčame prečítať: Pochúťky s pohánkovej múky
Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/hlavne-jedla/paprika-plnena-pohankou/