Baklažán pre fajnšmekrov
Voňavý baklažán, šalotky a strúčiky cesnaku, marinované v lahodnej omáčke a ochutenej červeným vínom, nesklamú ani ako slávnostné jedlo na výnimočnú príležitosť.
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 2-3 baklažány, podľa veľkosti (cca 600-700g)
- 400 ml zeleninového vývaru
- 12 šalotiek
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 halúzky rozmarínu
- 2 PL medu
- 100 ml suchého červeného vína
- 1 dóza ošúpaných rajčín (400 g)
- 1-2 PL rajčinového pretlaku
- 12 stredne veľkých zemiakov
- postrúhaný parmezán
Postup:
Baklažány umyjeme, nakrájame na kocky a približne 5 minút opražíme na olivovom oleji. Ak nemáte dostatočne veľkú panvicu, opražte si ich radšej na dvakrát. Osolíme ich, následne zalejeme 200 ml zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme pokiaľ sa tekutina odparí.
Šalotky, ako aj cesnak očistíme a nakrájame na polovice. Šalotky spolu s rozmarínom krátko opražíme na olivovom oleji, pridáme 2 PL medu a nakrájaný cesnak. Necháme krátko skaramelizovať, potom zalejeme červeným vínom. Pridáme baklažán, rajčiny, zvyšný bujón a necháme na miernom ohni variť, kým sa odparí väčšia časť tekutiny. Nakoniec pridáme pretlak (na zahustenie) a dochutíme soľou a korením, prípadne medom (podľa vlastného gusta).
Servírujeme s opekanými zemiakmi. My sme ich nakrájali na kolieska, a keď boli hotové, posypali sme ich parmezánom a naskladali na seba.
Odporúčame prečítať:
Recepty z "plazivej zeleniny" - cuketa, patizón, baklažán
5 základných pravidiel grilovania