Quinoa rizoto s dubákmi a kapustovým šalátom
Quinoa obsahuje nielen veľmi vysoké percento bielkovín, ale má aj bohaté zastúpenie esenciálnych aminokyselín.
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 80 g obilniny quinoa
- 160 ml vody
- 20 g sušených dubákov
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 1 PL olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g strúhaného syru do 30 % tuku v sušine
Na šalát budeme potrebovať:
- ¼ hlavičky červenej kapusty
- 1 menšie jablko
- 1 PL umeoctu (kúpiš v predajni zo zdravou výživou)
- 1 PL medu
Postup:
Dubáky vložíme do misky a zalejeme vriacou vodou, aby zmäkli.
Quinou si vysypeme do sitka a dvakrát prelejeme vriacou vodou, aby nebola horká. Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme pri miernej teplote, kým sa quinoa neuvarí.
Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Potom zlejeme vodu z dubákov cez sitko, pridáme k cibuli, podlejeme trochou vody a podusíme, kým nie sú hríby mäkké.
Keď sú hríby udusené, pridáme k nim pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie a uvarenú quinou. Chvíľu ešte prehrejeme, pridáme nastrúhaný syr a spolu dobre premiešame.
Pripravíme si šalát. Červenú kapustu najemno nakrájame a vložíme do misy. Jablko nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme ku kapuste.
Ochutíme umeoctom a medom. Dobre pomiešame a môžeme podávať.
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Quinoa je jednou z výživných obilnín a pripraviť si z nej môžete aj chutný koláč.
Jednoduchý quinoa šalát s čerstvou zeleninou a klíčkami
Špičkový recept, ktorý vám dodá energiu a naštartuje mozgové bunky.
Výborná kombinácia na zdravý nedeľný obed, nemysíte?