Mäso a športovci. Aké zvoliť a akému sa vyhnúť?
Športovci zjedia veľké množstvá mäsa. Mäso síce obsahuje veľa bielkovín, ale niektoré typy majú aj vysoký obsah kalórií, nasýtených tukov a cholesterolu, čo znamená, že ich spotreba by mala byť obmedzená. Samozrejme, to neznamená, že by ste sa mali stať vegetariánom – iba si vyberte taký druh mäsa, ktorý splní vaše požiadavky na množstvo bielkovín, pričom nepoškodí vaše zdravie.
Hydina
Chudé mäso je biele mäso z pŕs a bez kože. Do tejto kategórie spadajú kuracie a aj morčacie prsia. Veľkosť porcie 100 g (vykostená a bez kože) obsahuje približne 97 kalórií, 18 g bielkovín a iba 0,6 g tuku. Pri výbere mäsa z hydiny sa viac zameriavajte na prsné mäso, pretože práve táto časť obsahuje vysoký obsah bielkovín a nízky podiel tukov. Pri iných častiach sa podiel bielkovín čiastočne znižuje a zvyšuje sa podiel tukov.
Hovädzie mäso
Hoci niektoré časti hovädzieho mäsa môžu obsahovať vysoký podiel nasýtených tukov, toto mäso môže byť súčasťou zdravej výživy. Najzdravšie druhy hovädzieho mäsa sú byvolie a bizónie mäso, ktoré majú dokonca nižší kaloricky podiel a vyšší podiel bielkovín ako kuracie. Na prípravu steaku odporúčam použiť sviečkovú, bok alebo horné pliecko. Rebierka a všetky časti, ktoré majú mramorovaný vzhľad patria k častiam, ktoré majú vyšší podiel tukov.
Bravčové mäso
Pri kúpe bravčového mäsa by ste si mali vyberať iba mäso s minimálnym obsahom tuku, iným druhom bravčového mäsa, ako aj výrobkom z tohto mäsa by som vám radil vyhýbať sa, pretože práve tu sa stretávame s najvyšším podielom cholesterolu a nasýtených tukov.
„Ozdravenie“ mäsa
Ak sa vám už náhodou podarilo kúpiť mäso s vysokým podielom tukov, snažte sa odstrániť všetok viditeľný tuk. Pri jedení používajte nízkotučné marinády a zdravú tepelnú úpravu, ako napríklad grilovanie, rožnenie, pečenie alebo varenie. Pri varení mletého mäsa z panvice vylejte prebytočný tuk a mäso vždy osušte papierovou utierkou.