Maková torta
Dezerty a koláčiky. To je to, čo na Vianociach milujeme. Dovolíme si trochu viac a potom sa čudujeme, že sa nezmestíme do nohavíc.
Čo budeme potrebovať (asi 8 porcií):
- 175 ml mlieka polotučného
- 100 g masla
- 100 g džemu
- 220 g cukru
- 290 g mletého maku
- 50 ml dobrého koňaku
Postup:
Cesto: 6 žĺtkov vymiešame so 120 g cukru do peny, pridáme 140 g mletého maku a pomaly primiešavame tuhý sneh zo 7 bielkov. Tortovú formu (21 cm) vyložíme papierom na pečenie a dáme do nej cesto. Pečieme pri 165 °C cca 40 minút.
Plnka: 150 g mletého maku, 175 ml mlieka a 100 g cukru uvaríme na kašu a necháme vychladnúť. Jeden žĺtok vymiešame s maslom do peny, pridáme makovo-cukrovú zmes a 2 polievkové lyžice rumu. Dobre premiešame a dáme vychladiť.
Záverečné vytvorenie torty: Tortu prerežieme na tri časti, pláty natrieme džemom a plnkou. Spojíme a zvyšnou plnkou natrieme celú tortu. Dáme do chladu. Tortu môžeme ozdobiť ovocím (maliny, čučoriedky…).
Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1064
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Neviete čo s ňou? Pripravte si z cvikly tortu.
Vraj tiramisu nemôže byť diétne a zdravé? A veru môže!
Táto torta je nepečená, bez lepku a navyše raw.