27. APR 2014

Stretli ste sa už s raw food?

Mirka

Raw food sa označuje aj ako vitariánska strava, má vo svete mnohých prívržencov. Nechýbajú ani viaceré slávne osobnosti, ako Demi Moore, Sting či Donna Karen, ktoré tejto strave vďačia za zdravie i štíhlu líniu. Čo je raw food? Aké sú pozitíva a negatíva tohto štýlu stravovania?

Jedlo by malo byť cestou k zdraviu, vnútornej spokojnosti a k radosti. Preto je veľmi dôležité stravovať sa vyvážene, aby organizmu nechýbali žiadne dôležité látky a mohol správne fungovať. Otázka znie, či toto všetko možno dosiahnuť aj konzumáciou surovej stravy? Vitariáni sú presvedčení, že áno, ale iba za predpokladu, že človek vie pochúťky z raw food kuchyne vhodne kombinovať.

Viete, čo je raw food?

Základné znaky raw food štýlu stravovania možno zhrnúť do nasledovných bodov:

  • Raw food kuchyňa nepozná suroviny, ako napríklad mäso, vajíčka, mlieko, mliečne výrobky či ryby. Neprípustné sú tiež spôsoby prípravy pokrmov, ako varenie, pečenie, dusenie, grilovanie...
  • Naopak, nezastupiteľnú úlohu hrajú tieto produkty: ovocie, zelenina, semená, orechy, klíčky, bylinky (samozrejme, že čerstvé). Hlavnou filozofiou raw food je to, že najzdravšie jedlo je také, ktoré je tepelne neupravené. V tomto stave si zachováva najviac živín (napríklad pri varení sa strácajú vitamín C, kyselina listová a pod.).
  • Kto je vitarián? Viaceré zdroje uvádzajú, že vitarián je človek, ktorý konzumuje viac ako sedemdesiat percent surovej stravy.
  • Nie je pravda, že raw food strava nedovoľuje žiadne tepelné spracovanie potravín. Táto úprava je však značne obmedzená, aby nedošlo k strate výživovej hodnoty potravín. Spravidla sa pokrmy upravujú v tepelnom rozpätí 40-52 stupňov Celzia špeciálnymi spôsobmi.
  • Pri príprave jedál sa vitariáni nezaobídu bez kuchynských robotov, odšťavovačov a sušičiek potravín. Používajú sa teda techniky sušenia, klíčenia či odšťavovania potravín.

Výhody a nevýhody surovej stravy

Tí, ktorí sa vydali cestou raw food, tvrdia, že ich zdravotný stav sa nepochybne zlepšil. Ako hlavné pozitíva uvádzajú: zlepšenie trávenia, viac energie, krajšia pokožka, chudnutie, silnejší imunitný systém a menšie riziko vzniku civilizačných ochorení (cukrovka, infarkt, mŕtvica) a pod. Ak však chce človek tieto pozitíva dosiahnuť, musí sa zamerať na pestrosť jedálnička (výber správnych potravín, ich vzájomná kombinácia, vhodná príprava atď.).

Samozrejme, aj pri tomto type stravovania existujú určité riziká. Ak človek skĺzne do konzumovania jednotvárnej stravy z raw food kuchyne, organizmus začne trpieť deficitom dôležitých látok (železo, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, vitamín B12)  a dochádza ku vzniku ochorení. Pri mnohých potravinách tiež platí, že ak sú pripravené varením, sú lepšie a ľahšie stráviteľné ako surové potraviny a dokonca majú viac živín (lykopén v rajčinách je koncentrovaný vo vyššom množstvo pri tepelnej úprave).

Konzumácia raw food má nepochybne veľa výhod, ale aj nevýhod. Ak sa chcete stať vitariánom, nestanete sa ním zo dňa na deň. Jednotlivé zmeny uskutočňujte postupne a v danej oblasti sa vzdelávajte.

Odporúčame: Raw dezert Henriety Peškovičovej

 
Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (Simon Howden)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Stretli ste sa už s raw food?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.