Jedzte brokolicu. Budete zdravší i mladší
Brokolica posilňuje imunitný systém, a dokonca spomaľuje proces starnutia organizmu.
Môže za to sulforafán a ďalšie antioxidanty, ktoré sú v brokolici hojne zastúpené. Podľa odborníkov z Division of NanoMedicine, Department of Medicine, University of California, Los Angeles, je za spomalenie starnutia zodpovedný hlavne sulforafán, znižujúci oxidačný stres a spomaľujúci pokles aktivity imunitného systému, ktorý súvisí s pribúdajúcim vekom. To znamená, že pravidelná konzumácia brokolice a ďalšej zeleniny, bohatej na sulforafán, môže spomaliť starnutie organizmu (1). Problémom však je, že sulforafán sa tepelnou úpravou ničí, lenže jedenie surovej brokolice nie je tiež príliš lákavé. Riešením by mohlo byť smoothie, do ktorého pridáme čerstvú brokolicu. Príjem sulforafánu možno zvýšiť aj konzumáciou kapusty.
Tip na brokolicové smoothie
1 šálku čerstvej brokolice, 1 jablko, 1 banán, ½ šálky mandľového alebo kokosového mlieka, ½ šálky vody zmixujte vo výkonnom mixéri. Dochuťte domácim včelím medom a šťavou z citróna alebo limetky.
Aké sú ďalšie pozitíva brokolice?
Je bojovníčkou proti viacerým ochoreniam
Mnoho ďalších zdravotných výhod sa spája práve so sulforafánom – môže spomaliť a zabrániť vzniku osteoartrózy (ochorenie kĺbov a chrbtice) a niektorých druhov rakoviny, znížiť tlak, podporiť zdravie srdca a zlepšiť funkciu obličiek. Podľa štúdie odborníkov z Institute of Food Research, Norwich, štyri porcie brokolice týždenne majú schopnosť ochrániť mužov pred vznikom rakoviny prostaty (2).
Očisťuje a zlepšuje trávenie
Brokolica je tiež vhodná na detoxikáciu tela, pretože obsahuje viaceré fytochemikálie, ktoré navyše pôsobia protizápalovo, ako napríklad kemferol. Vláknina je zasa výborná na zlepšenie trávenia – v 100 g brokolice sa nachádza 2,6 g vlákniny. Brokolica sa hodí i do diétneho jedálnička, pretože obsahuje iba 34 kcal/100 g (6,6 g tvoria sacharidy, 2,8 g proteíny, 0,3 g tuky) a tiež obsahuje mnoho látok, ktoré podporujú zdravie a dodávajú vitalitu.
Zásobuje telo množstvom živín
Pravidelnou konzumáciou brokolice možno do tela doplniť množstvo prospešných látok. Čerstvá brokolica je zásobárňou vitamínu C a vitamínu K. Céčko je dôležitým antioxidantom a vitamín K má vplyv na správnu zrážanlivosť krvi. V menšom množstve sú v brokolici zastúpené B vitamíny (vrátane kyseliny listovej), beta-karotén a ďalšie karotenoidy a aj minerály (draslík, vápnik, meď, železo, horčík, selén, zinok).
Referencie:
http://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2808%2900148-6/abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?orig_db=PubMed&cmd=Search&term=%22PLoS+ONE%22%5BJour%5D+AND+2008%5Bpdat%5D+AND+Mithen,+Richard%5Bauthor%5D
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Omega-3 tuky sú pre človeka kľúčové. Kde ich nájdeme?
Podľa väčšiny odborníkov v našej strave chýbajú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, a preto trpíme srdcovocievnymi a aj ďalšími civilizačnými ochoreniami.
Ako piť zeleninové a ovocné šťavy?
Pri chudnutí môžu byť zradné hlavne ovocné šťavy, ktoré obsahujú veľa energie.
Tipy, ako prežiť večerné zobkanie bez ujmy
Každého z času na čas prepadne chuť na niečo sladké. Ako to však v zdraví a pohode ustáť?