11. JUL 2014

Funkčné potraviny sú čoraz populárnejšie. Poznáte ich?

Mirka

Bežne sa stretávame s pojmom zdravé potraviny, zdravá strava, zdravé jedlo. Ako to je však s funkčnými potravinami?

Pýtate sa, kde to celé vzniklo? Funkčné potraviny majú svoje korene v Japonsku. Práve Japonci začali premýšľať nad tým, akým spôsobom docieliť, aby aj starší ľudia mohli žiť plnohodnotný život a zároveň, aby vláda ušetrila výdavky na zdravotnú starostlivosť. Riešením boli už spomínané funkčné potraviny a ich zložky (vláknina, vitamíny, minerály, antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny), ktoré mali človeku priniesť niečo viac ako iba energiu a látky potrebné na životne dôležité procesy v ľudskom tele.

Dobrým príkladom na funkčnú potravinu sú napríklad ovsené vločky, ktoré sú zdrojom energie. Okrem toho však obsahujú aj rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, ktorá chráni pred vznikom kardiovaskulárnych chorôb a zároveň prospieva tráviacemu traktu.

Odporúčame prečítať: Listová zelenina ako liek

Ako to je u nás?

Doposiaľ neexistuje úplne presná definícia toho, čo vlastne funkčné potraviny sú. Vo všeobecnosti však musia spĺňať dve základné kritéria: buď celkovo posilňovať zdravie, alebo znižovať riziko ochorenia a to tak, že pozitívne vplývajú na minimálne jednu telesnú funkciu. Musí byť však splnená podmienka, že sú to bežne konzumované potraviny v obvyklom množstve a nie napríklad výživové doplnky. Čo teda možno zaradiť medzi funkčné potraviny? Tu je niekoľko príkladov:

  • jogurty a tiež mliečne výrobky, ktoré obsahujú prospešné baktérie, ktoré zlepšujú obranyschopnosť, chránia pred rakovinou hrubého čreva a pod.
  • ovocie a zelenina, pretože sú zdrojom antioxidantov, ktoré ochraňujú bunky pred škodlivými voľnými radikálmi spôsobujúcimi vážne ochorenia
  • rajčinový pretlak, pretože obsahuje lykopén, ktorý chráni pred rakovinou
  • losos obsahujúci omega nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu systému
  • tmavá čokoláda, pretože je plná antioxidantov, ktorí sú ochrancami pred civilizačnými ochoreniami
  • vajíčka so zvýšeným obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré prospievajú srdcu a cievam

Odporúčame prečítať: Znovuobjavená pohánka

 

Zdroj: www.eufic.org

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Funkčné potraviny sú čoraz populárnejšie. Poznáte ich?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.