Suroviny na cesto (forma s priemerom 26 cm)
- 1 hrnček pohánkovej múky (prípadne kukuričnej hladkej)
- 1 ČL kypriaceho prášku
- ½ ČL guarovej gumy (alebo 2 vajíčka)
- 2 banány
- 3 ks cvikly (stredne veľké)
- 1 ks citrónu (šťava)
- 3 PL (vrchovaté) kokosového tuku
- 1 hrnček sójového jogurtu
- 5 PL (podľa potreby pridať, alebo ubrať) pravého včelieho medu
Krém:
- 1 ks (25 ml) smotany na šľahanie 30 %
- 2 ks (25 ml) sójového jogurtu
- 1 ks smetaFixu (stužovač smotany)
- 1 ks bourbon vanilky
- 2 PL pravého včelieho medu (podľa potreby pridať, alebo ubrať)
Na posypanie:
- ½ hrnčeka malín
- ½ hrnčeka čučoriedok
- kokosový olej a strúhaný kokos na potretie a vysypanie
Postup:
Rúru vyhrejeme na 180 °Celzia. Formu na tortu vymastíme olejom a vysypeme strúhaným kokosom. Cviklu ošúpeme a nastrúhame najemno. Pokiaľ máte výkonný mixér, kúsky cvikly zmixujte, pridajte kúsky banánu a znovu mixér zapnite. Vznikne vám ružová hmota. Hmotu oslaďte, pridajte citrónovú šťavu a roztopený kokosový tuk. Pohánkovú múku zmiešajte s guarovou gumou a kypriacim práškom. Sypkú zmes pomaly pridávajte do tekutej hmoty (miešajte skôr pri menších otáčkach ručného mixéra). Takto pripravenú hmotu premiestnime do tortovej formy a dajte piecť na 35-40 minút (závisí od vašej rúry). Keď sa nám korpus upečie, necháme ho poriadne vychladnúť.
Krém si pripravíme počas toho, ako sa nám pečie korpus. Smotanu na šľahanie vymiešame so stužovačom do nadýchanej a pevnej hmoty. Pridáme sójové jogurty a vanilku. Pokiaľ potrebujete, krém si oslaďte ešte pravým včelím medom. Hotový krém dáme do chladničky na 20 minút. Pozor, krém nanášame na korpus až vtedy, keď je korpus upečený a vychladnutý.
Nakoniec tortu ozdobíme ovocím a dáme na noc do chladničky. Nie je to však nevyhnutné. Tortu môžete konzumovať hneď po dokončení zdobenia.
Zdroj receptu: fitshaker
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Gaštanová torta s limetkou a bylinkami
Jablková torta z celozrnnej špaldovej a kokosovej múky