31. AUG 2017

Cuketa je zelený zázrak. Pozrite sa prečo

Veronika Shoebridge

Cukina, Cuketa, Zucchini. Nazvite ju ako chcete ale táto letná a mimoriadne zdravá plodina je pre ľudské zdravie jedinečná. Ľahko sa pestuje a chutí dobre nielen v lete. Zavarenú si ju môžete pokojne vychutnávať aj v zimných mesiacoch.

Cuketa skvele chutí grilovaná, dusená, či dokonca vo forme šťavnatého cukinovo-čokoládového koláča. Kvety cukety sa tiež dajú naplniť rôznymi ingredienciami a často sa nimi stretnete v tých najluxusnejších reštauráciách po celom svete. Pozrime sa teda na tento zázrak detailnejšie.

Čo je v nej pre nás?

Vyzerá ako tučná uhorka a jesť by sme ju mali aj so šupkou. Práve v šupe cukety sa totiž nachádza kopa dôležitých a výnimočných látok. Akých konkrétne?

Cuketa je nabitá okrem stopových prvkov aj vitamínmi E, A, karoténom, horčíkom, magnéziom, vápnikom, fosforom, draslíkom, železom, meďou, zinkom a určitými vitamínmi skupiny B.

Je to nízkokalorická zelenina, plná vody. Má len 20 kilokalórií v jej 100 gramoch, a preto je ideálna pri diétach, lebo podobne ako červený melón je z 91% tvorená vodou.

Aký má na ľudí vplyv?

Pozitívne vplýva na činnosť obličiek, Je skvelá, ak potrebujete upraviť trávenie alebo vás trápia civilizačné ochorenia a problémy typu vysoký cholesterol alebo vysoký krvný tlak.

Zlepšuje pohyblivosť čriev, čím blahodárne vplýva na tráviaci trakt, má pozitívny vplyv na udržanie štíhlej postavy, napomáha zvyšovať imunitu. Namiesto tabletiek a výživových doplnkov si teda zasaďte v záhrade alebo na balkóne cukety.

Draslík v cukete pomáha vyplavovať prebytočnú vodu z tela a tým napomáha k jeho detoxu.

Hlavne ľudia trpiaci na dnu, cukrovku, reumu, opuchy končatín a samozrejme tí, ktorí trpia nadváhou, by ju okamžite mali do svojho jedálnička zaradiť.

Buďte s cuketou kreatívni

Dá sa variť, piecť, grilovať a dokonca z nej urobíte skvelý šťavnatý a zdravý koláč. Rôznorodosť tejto zeleniny je takmer nekonečná.

Populárna je napríklad plnená cuketa, kde si lyzičkou vydlabete miesto, naplníte buď mletým mäsom či syrom a dáte zapiecť do rúry. Rýchle, lacné, chutné a zdravé.

Pozrite sa pár nápadov na recepty.

 

Zdroj titulnej fotky: Greek Food - Ta Mystika, CC0


 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cuketa je zelený zázrak. Pozrite sa prečo

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1369
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.