4. JUL 2014

Úvod do výživy (nielen) pre bežca

Romana

Ak chcete vidieť výsledky, prakticky je jedno, ako veľmi sa pri svojich tréningoch snažíte, pokiaľ neupravíte aj stravu. A to platí pre profesionálnych, ako aj rekreačných športovcov. 

Šport a výživa sú v jednom vzťahu, to je jasné. Športovec, či sa jedná o kulturistu, silového trojbojára či športovca, ktorý je zameraný na výrazne silové športy, napr. vzpieranie, či športovca vytrvalca (vytrvalostné behy, maratón), dokonca so zameraným sa na rýchlostne silové športy (ľadový hokej, atletické šprinty a skoky) by mal poznať výživu nielen v jej základoch, inak ,,proste nemá šancu“. Nejedná sa len o teoriu. Musí sa vedieť i správne vyvážene stravovať. (Fořt, 1996).

Ale čo je to vyvážená strava? To sú len niektoré z otázok a obav rekreačných športovcov a vrcholových športovcov. Športovci sú často zmätení a nevedia, čo by mali jesť pred, počas a po tréningu. Ako sa vyznať v ,,džungli“ športových dietologických doplnkov a aké potraviny si voliť pre omedzenie podkožného tuku či nárast svalovej hmoty. A práve nutričný timing, teda optimálne načasovaní príjem tých správnych živín, podporujúcich maximalizáciu výkonu a energie, je veľmi dôležitý pre tvorbu svalovej hmoty, a teda pre rozvoj sily, rýchlosti a vytrvalosti. Optimálny výber potravín z hľadiska makroživín i mikroživín dokonca zlepšuje funkciu imunitného systému, urýchľuje regeneráciu organizmu po záťaži a pomáha predchádzať zraneniam. (Skolnik a Chernus, 2011).

Ľudský organizmus je schopný zvládať vysokú záťaž len v prípade, ak je na to dobre pripravený. A preto konzumácia vhodných potravín v správny čas zvyšuje športovú výkonnosť, pomáha upraviť telesnú hmotnosť a z dlhodobého pohľadu vedie k pevnejšiemu zdraviu a pocitu telesnej a duševnej pohody. Majte vždy na pamäti, že výživa je neoddeliteľnou súčasťou tréningu. (Clark, 2009).

Použitá literatúra:
SKOLNIK, H. – CHERNUS, A. 2011. Výživa pro maximální sportovní výkon. 1. vyd. Praha, 2011. 240 s. ISBN 978-80-3847-5.
CLARK, N. 2009. Sportovní výživa. 1. vyd. Praha, 2009. 352 s. ISBN 978-80-247-2783-7.
FOŘT, P. 1996. Výživa nejen pro kulturisty. 1. vyd. Pardubice, 1996. 253 s. ISBN 80-86462-19-6.

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Úvod do výživy (nielen) pre bežca

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.