12. MÁJ 2014

Zdravie ukryté v špargli

Mirka

Špargľu poznali už starí Gréci a Rimania a mali ju v náležitej úcte. Dnes sú rozličné odrody špargle, ktoré môžu byť zelené, fialové či biele, obľúbené po celom svete. Pochúťka s jedinečnou chuťou sa dá pripraviť na tisíce spôsobov a má mnoho zdravotných benefitov.

Čerstvá je dokonalou prísadou do šalátov. Výborne chutí spolu s cestovinami, olivovým olejom a voňavými koreninami ako estragón, rozmarín či tymian. Nuž a hodí sa aj k hubám. Chuťové poháriky sa potešia i nevšednej kombinácii grilovanej špargle s jarnou cibuľkou a makadamovými orieškami. Má výnimočnú chuť, zaujímavý vzhľad a hlavne je nabitá živinami.

Špargľa a jej obsah

Sto gramov surovej špargle obsahuje iba 20 kalórií. To znamená, že by nemala chýbať v jedálničku tých, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Je pomerne bohatá na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu. Zastúpené sú aj vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej), ktoré plnia v ľudskom tele mnoho nezastupiteľných funkcií napríklad v metabolizme. Nechýbajú ani ďalšie vitamíny. Sto gramov čerstvej špargle pokryje dennú dávku vitamínu C na zhruba 9 percent, vitamínu A na 25 percent, vitamínu E na necelých 8 percent a vitamínu K až na 35 percent. Z minerálov a stopových prvkov sú v tejto zelenine obsiahnuté: draslík, vápnik, meď, železo, mangán, fosfor, selén, zinok, magnézium. Nemožno zabudnúť na významné fytochemikálie, ako napríklad luteín.

Zdravotné benefity špargle

  • znižuje riziko vzniku diabetu (regulácia krvného cukru v krvi)
  • pôsobí ako diuretikum a zabraňuje vzniku obličkových kameňov (je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problém so zadržiavaním tekutín v tele)
  • aj vďaka obsahu vlákniny znižuje riziko vzniku zápchy a vysokej hladiny cholesterolu v krvi
  • obsahuje mnoho antioxidantov bojujúcich proti škodlivým voľným radikálom (vitamín C, luteín, zeaxantín), ktoré chránia pred vznikom civilizačných ochorení (rakovina, infarkt, mŕtvica)
  • napomáha správnemu fungovaniu metabolických funkcií v ľudskom organizme (vitamíny skupiny B)
  • je prevenciou osteoporózy a celkovo podporuje zdravie kostí (vitamín K)
  • reguluje hladinu krvného tlaku (draslík)
  • podporuje tvorbu červených krviniek (meď, železo)
  • podporuje kognitívne funkcie mozgu

 

Chutné recepty zo špargle

Pečená špargľa s hubami

Suroviny:

  • čerstvá špargľa podľa počtu porcií
  • obľúbené huby pokrájané na štvrtinky
  • rozmarín (ideálne čerstvý)
  • olivový olej
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Rúru si predhrejte na 230 stupňov Celzia. Špargľu a huby umiestnite rovnomerne na plech, postriekajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a dochuťte rozmarínom. Pečte v rúre približne 15 minút, až dokiaľ špargľa nezmäkne. Môžete ju podávať napríklad k mäsu.

Varená špargľa s chutnou zálievkou pre labužníkov

Suroviny:

  • 600 g špargle nakrájanej cca na 2 cm kúsky
  • 1 PL sezamových semiačok
  • 1 PL ryžového octu
  • 1 PL červeného vína
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 2 PL arašidového oleja
  • 1 PL sezamového oleja

Postup:

Do vriacej a osolenej vody pridajte kúsky špargle a varte zhruba 3-5 minút, kým nie je mäkká. Po zmäknutí ju opláchnite pod studenou vodou a vložte do veľkej misy. Potom je potrebné pripraviť zálievku dokonalým zmiešaním nasledovných surovín: ryžový ocot, červené víno, sójová omáčka, trstinový cukor, horčica, arašidový a sezamový olej. Následne zálievkou zalejte špargľu a posypte sezamovými semiačkami.

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (SOMMAI)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zdravie ukryté v špargli

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.