17. DEC 2013

Vianoce a zima bez kyslej kapusty? To vaše zdravie neustojí!

Mirka

Kyslá kapusta obsahuje látky, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovinovým ochoreniam. Je známa pomerne vysokým podielom vitamínu C, ktorý patrí k najdôležitejším antioxidantom. Vláknina spolu s užitočnými baktériami podporuje tráviace procesy. Čo by ste ešte o kyslej kapuste mali vedieť?

Možno aj vy si spomínate na obdobia, keď na dedinách naše staré mamy a otcovia „tlačili“ strúhanú kapustu do malých súdkov, aby ich počas studených a tmavých mesiacov ochránila pred chorobami a stala sa neodmysliteľnou súčasťou ich jedálnička. A ako je to aktuálne? Našťastie, aj dnes si mnohí z nás uvedomujú, aké benefity má kyslá kapusta.

Čo všetko kyslá kapusta obsahuje?

Kyslá kapusta je bohatá na vitamín C, ktorý má schopnosť bojovať proti škodlivým voľným radikálom. Zastúpené sú aj vitamín K, vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej, ďalej železo, vápnik, draslík, meď, horčík, mangán, selén, zinok a ďalšie. Samozrejme, kyslá kapusta obsahuje aj sodík (sto gramov pokryje jeho dennú dávku cca na 30-40 percent, teda ľudia s niektorými zdravotnými problémami ako vysoký krvný tlak by to s konzumáciou kapusty nemali preháňať, alebo konzumovať kapustu so zníženým obsahom sodíka). Kapusta je vhodnou zložkou jedálnička aj pre ľudí s obezitou a nadváhou, pretože obsahuje minimum kalórií (cca 20 – 25 kcal na 100 g).

Prečo konzumovať kyslú kapustu? Tu je niekoľko dôvodov:

Podporuje činnosť imunitného systému

V zimnom období ľudské telo ľahšie podľahne baktériám a vírusom. Preto je dôležité podporovať činnosť imunitného systému, od ktorého závisí naša odolnosť voči chorobám. Zásluhu na tom má napríklad vitamín C, ale aj zlúčeniny s názvom izotiokyanáty, ktoré podľa viacerých vedeckých štúdií môžu zabrániť vzniku onkologických ochorení. Okrem toho prospešné baktérie pomáhajú odvádzať z tela toxické látky, ktoré by mohli spôsobiť zdravotné problémy.

Podporuje trávenie a odstraňuje zápchu

Pocit nafúknutého brucha, plynatosť, nepravidelná stolica. Zdravotné ťažkosti, ktoré rozhodne nepatria k tým príjemným. Človek často hľadá „zázračné“ prostriedky, ktoré ho majú týchto problémov zbaviť. A v mnohých prípadoch sú aj finančne nákladné. Lenže pomôcť môže aj "obyčajná" kyslá kapusta! Na tento účel je stvorená hlavne tepelne neupravená, pretože v tomto stave obsahuje rad probiotických baktérií (Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis, Pediococcus pentosaceus a Lactobacillus plantarum) podporujúcich činnosť čriev a bojujúcich proti črevným parazitom.

Chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

Odborníci varujú, že stále konzumujeme nízke množstvo zdraviu prospešnej vlákniny. Z hľadiska zdravia srdcovo-cievneho aparátu je dôležitá najmä rozpustná vláknina, ktorá má schopnosť znižovať množstvo nebezpečného tuku v krvi. Práve vysoký cholesterol je jednou z príčin kardiovaskulárnych ochorení, ktoré patria na prvé priečky v rebríčkoch úmrtnosti.

Stop anémii

Za jednu z hlavných príčin vzniku anémie (prejavuje sa príznakmi ako únava, malátnosť, bledosť atď.) je považovaný nedostatočný príjem železa, ktorého dobré vstrebávanie je závislé aj od vitamínu C. A kyslá kapusta obsahuje obe tieto látky!

Pre lepšiu náladu a viac energie

Čím sa vyznačuje západná strava? Bohužiaľ, stále konzumujeme vysoké množstvá rýchlych sacharidov, tučných, mastných a vyprážaných jedál. Či chceme, alebo nechceme, strava ovplyvňuje nielen fyzické, ale aj psychické zdravie, a teda počet ľudí s psychickými problémami neustále rastie. Pravidelnou konzumáciou kapusty je možné zlepšiť nielen fyzické, ale aj duševné zdravie. Kyslá kapusta obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré majú zásluhu na normálnom fungovaní nervovej sústavy. 

Viete si predstaviť zimu bez kyslej kapusty?

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (Grant Cochrane)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Vianoce a zima bez kyslej kapusty? To vaše zdravie neustojí!

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 855
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.