13. DEC 2013

Hit jesene a zimy? No predsa chren!

Mirka

V jesennom a zimnom období nám chýba energia. Cítime sa unavení, malátni. Sme častejšie prechladnutí i vnútorne rozladení. Veľmi častou príčinou týchto „stavov“ je nedostatok dôležitých živín. Čo s tým? V prvom rade by sme sa mali zamerať na konzumáciu zdravých potravín. A chren medzi nimi nesmie chýbať!

Chren je aromatickou koreninou, ktorá skvelo dochutí mnohé jedlá. Šaláty, dressingy, omáčky, pokrmy z mäsa či rýb by boli bez chrenu jednoducho fádne. A, samozrejme, už mnoho a mnoho rokov je chren súčasťou prírodnej medicíny, kde pomáha pri riešení ťažkostí s infekciami močových ciest, kašľom či prechladnutím. V čase vianočného hodovania sú na nezapletenie pozitívne účinky chrenu, ktoré podporujú trávenie.

V chrene je mnoho živín

Chren je plný prospešných látok. Bohato zastúpený je vitamín C, ktorý patrí do skupiny dôležitých antioxidantov. V zimnom období ho ľudský organizmus potrebuje ako soľ, pretože bojuje proti všadeprítomným baktériám a vírusom. Je kľúčový pre vybudovanie silnej obranyschopnosti.

V chrene sú zastúpené aj vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej, ktorá je veľmi dôležitá napríklad pre tehotné ženy a ich nenarodené dieťa), ďalej horčík, vápnik, meď, draslík, železo, fosfor a zinok. Navyše táto jedinečná korenina obsahuje minimum kalórií (cca 48 kcal na 100 g), je bohatá na vlákninu a ďalšie živiny. Nemožno zabudnúť ani na látky, ktoré dávajú chrenu jedinečnú arómu: pôsobia ako antioxidanty a zároveň organizmus detoxikujú.

Prečo práve chren?

Pred mnohými tisícmi rokov využívali koreň chrenu Indovia. Touto pikantnou koreninou tlmili nepríjemnú bolesť zubov. Starí Gréci ním zasa zmierňovali bolesť dolnej časti chrbta a slúžil i ako afrodiziakum. A neskôr sa využíval aj pri liečbe skorbutu, ktorý bol spôsobený nedostatkom vitamínu C. Aktuálne sú účinky chrenu predmetom vedeckého skúmania a mnohé z nich boli potvrdené. Prečo zaradiť chren do svojho jedálneho lístka? Tu je niekoľko hlavných dôvodov:

1. Bojuje proti prechladnutiu

Trápi vás často nepríjemné nachladnutie? V tom prípade by mal byť chren súčasťou vášho jedálnička. Obsahuje látky, ktoré majú schopnosť zmierniť prechladnutie a tvorbu hlienov. Navyše celkovo posilňuje imunitný systém, pretože je bohatým zdrojom céčka a zinku.

2. Je prevenciou proti rakovinovým ochoreniam

Okrem významných živín, ktoré sú potrebné pre celkové udržanie zdravia a vitality, obsahuje chren aj látky s názvom GLUKOZINOLÁTY. Viaceré vedecké štúdie naznačujú, že majú protirakovinové účinky, detoxikujú pečeň a majú schopnosť zmierniť existujúcu infekciu a zápal.

3. Dopĺňa do organizmu najdôležitejší antioxidant: vitamín C

Vitamín C patrí medzi najdôležitejšie živiny. Má v ľudskom organizme mnoho funkcií. V prvom rade posilňuje imunitný systém, bojuje proti vzniku civilizačných ochorení, ale prospieva napríklad aj pleti. Ak chcete spomaliť proces starnutia, vo vašom jedálničku by vitamín C rozhodne chýbať nemal. A čo je dôležité, sto gramov chrenu pokryje dávku tohto dôležitého antioxidantu na viac ako 40 percent.

4. Pomáha pri zhadzovaní prebytočných kilogramov a podporuje trávenie

Už dávno neplatí, že stravovanie ľudí s obezitou a nadváhou je bez chuti. Existujú koreniny, ktoré dochutia aj to najjednoduchšie jedlo. Pritom sú zdravé, chutné a obsahujú minimum kalórií a tuku. A patrí sem aj chren! Navyše podporuje tráviace procesy.

5. Dáva stopku infekciám, baktériám a plesniam

Jedinečný koktail živín namiešaný v pikantnom chrene je postrachom pre infekcie, baktérie a plesne. Ak vás sužujú infekcie močových ciest či plesňové ochorenia, chren vás pred nimi ochráni.

Tipy ako zaradiť chren do jedálnička

Skúste si dať predsavzatie, že sa budete snažiť zaradiť chren do doma pripravovaných pokrmov. Táto korenina si to rozhodne zaslúži! Začnite hneď raňajkami. K zvyčajnému celozrnnému pečivu so šunkou a syrom, pridajte trochu nastrúhaného chrenu (aspoň cez víkend). Chren sa tiež hodí k omelete. A čo obed a večera? Pripravte si jogurtový dressing ochutený chrenom, chrenovú omáčku k mäsu alebo rybám či plnenú (kuraciu, morčaciu, nie údenú) šunku.

Zdroj foto: www.freedititalphotos.net (Apolonia)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Hit jesene a zimy? No predsa chren!

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.