16. AUG 2016

Čierne bobule arónie vás nabijú zdravím a energiou

Okrem brusníc, černíc, čučoriedok, goji či acai, môžete vyskúšať ďalšiu zdravú a veľmi výživnú pochúťku – plody jarabiny čiernej. 

Arónia čiernoplodá, známa aj ako jarabina čierna, si pomaličky získava pozornosť vedcov i zástancov zdravého životného štýlu, pretože má naozaj zaujímavé nutričné vlastnosti. Jedná sa hlavne o zastúpenie antioxidantov, ktoré je v stupnici ORAC (meria účinnosť antioxidantov v potravinách) 16 062 μ mol TE/100 g. Ak to porovnáme s čučoriedkami, ich ORAC hodnota je 4 669 μ mol TE/100g a černíc 5 905 μ mol TE/100g (1). To znamená, že bobule arónie prispievajú k ochrane buniek pred poškodením voľnými radikálmi a následným vznikom ochorení.

Z antioxidantov sú zastúpené hlavne antokyány

Antioxidanty zohrávajú v našej strave čoraz dôležitejšiu úlohu. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že majú schopnosť chrániť organizmus človeka pred civilizačnými ochoreniami. Tmavá purpurová až čierna farba bobúľ arónie napovedá, že sa v nich nachádzajú antokyány (kyanidín, quercetín, delfinidín, malvidín...). Pri pravidelnej konzumácii môžu poskytnúť potenciálne zdravotné výhody – chrániť pred rakovinou, neurologickými ochoreniami, zápalmi, cukrovkou či bakteriálnymi infekciami a spomaľovať starnutie organizmu. Okrem antokyánov je v plodoch jarabiny čiernej zastúpená aj ďalšia skupina antioxidantov – karotény a karotenoidy. Jedná sa o betakarotén, luteín a zeaxantín.

Čo na to vedci? Za všetky vedecké štúdie spomenieme aspoň jednu – vykonali ju veci z University of Meryland, ktorý analyzovali na antokyány bohaté výťažky z hrozna, čučoriedok a čiernej jarabiny vo vzťahu k rakovine hrubého čreva. Zistili, že všetky tri inhibovali rast rakoviny hrubého čreva, ale extrakt z arónie bol najúčinnejší inhibítor.

Aké ďalšie živiny sú v arónii zastúpené?

V sto gramoch čerstvých bobúľ je zastúpených 47 kcal, necelých 10 g sacharidov, 1,4 g proteínov a 5,3 g vlákniny. Z vitamínov je to vitamín C, K, E, betakarotén a kyselina listová. Čo sa týka obsahu minerálov, bobule čiernej jarabiny obsahujú mangán, vápnik, železo, horčík, draslík a zinok.

Kde bobule arónie zohnať?

Ak máte doma záhradku, môžete aróniu čiernoplodú pestovať doma. Je nenáročná na pôdu i starostlivosť, takže to zvládnu aj začiatočníci. Konzumovať sa dajú čerstvé plody, no treba rátať s tým, že sú kyslejšie. Výborné sú na prípravu džemov, sirupov či likérov. Sušené plody arónie i ďalšie produkty zoženiete v špecializovaných obchodoch, dávajte si však pozor na kvalitu. 

Zdroj foto: pixabay.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Ako si pripraviť zdravé müsli?Ako si pripraviť zdravé müsli?

V niektorých kupovaných müsli produktoch nájdete cukor, glukózovo-fruktózový sirup, oxid siričitý či palmový olej, čo nasvedčuje tomu, že od zdravých majú veľmi ďaleko.

 

Čo robiť, keď zhrešíte jedlom?Čo robiť, keď zhrešíte jedlom?

Až príliš často sa stáva, že to ľudia jednoducho vzdajú a potom už len pokračujú v zlých vzorcoch stravovania sa a v prejedaní.

 

Srvátka – cenný zdroj bielkovín pre športovcovSrvátka – cenný zdroj bielkovín pre športovcov

Sušená srvátka je vhodná nielen na doplnenie bielkovín do organizmu, ale predstavuje aj zdroj ďalších prospešných látok. 


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Miková - redaktorka Cvičte.sk

Písaniu sa venujem niekoľko rokov, je mojou prácou i koníčkom. Takisto som vyznávačkou zdravého životného štýlu – pravidelne športujem a nie je mi jedno, čo si dám na tanier. Oblasť výživy ma zaujíma natoľko, že sa v tomto smere aktívne vzdelávam. Nedávno som absolvovala 6-mesačný kurz výživového poradenstva v ČR a plánujem sa zúčastniť ďalších, pretože si myslím, že vedomosti sú základ. Mojím mottom sú slová Usaina Bolta: „Nemožné je len silné slovo používané slabými ľuďmi, ktorí zistili, že je ľahšie žiť vo svete, ktorý im bol daný, ako nájsť v sebe silu niečo zmeniť. Nemožné nie je fakt, ale voľba.“ Viac o mne aj na:

http://bit.ly/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Čierne bobule arónie vás nabijú zdravím a energiou

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.