26. JAN 2015

Ako vplýva jedlo na našu náladu?

Mirka

Krátky pôžitok z nezdravého jedla rýchlo vystrieda nervozita, úzkosť či pocit viny. Naopak, po zjedení zdravého pokrmu je človek plný energie a optimizmu.

Prečo sú niektorí ľudia depresívni, nervózni, negatívne naladení, ospalí a nevedia si poradiť so stresom? Príčin týchto stavov je neúrekom. Jednou z nich je aj konzumácia nezdravej stravy, ktorá nielenže nedokáže pokryť príjem potrebných živín, ale navyše často spôsobuje i pocity frustrácie a je spojená s pocitmi osobného zlyhania.

Jedlo a nálada

Jedlo má značný vplyv na to, aká je naša nálada. Ak pravidelne „riešite“ osobné či pracovné problémy nezdravým jedlom a maškrtami, dochádza k prudkým výkyvom krvného cukru. To má za následok kolísanie energie, ale aj nálady. Skonzumované potraviny zároveň ovplyvňujú produkciu chemických látok v mozgu. Účinok na vnútorné rozpoloženie má, samozrejme, aj kvalita prijímanej stravy. Ak neobsahuje dostatok živín, automaticky sa to odzrkadlí i na duševnom zdraví. Podstatnú rolu v tomto smere zohráva i príjem potravín s vysokým obsahom cukru a konzervačných látok, farbív či dochucovadiel.

V neposlednom rade sa pri káve, zákusku či dobrom jedle stretávame s ľuďmi. Posedenie s priateľkou pri voňavej káve má na náladu rozhodne pozitívny vplyv. Čo si myslí o vplyve jedla na náladu výživový poradca Libor Javro? „Jedlo pracuje na vysokej úrovni s mentálnou schopnosťou ľudí. Je to spôsobené viacerými faktormi. Sú to biologické, ktoré priamo ovplyvňujú pochod mozgu: či sme sýti, alebo nie, či dostávame dostatočné množstvo potrebných látok v priebehu dňa, či máme vhodnú výživu. Od toho sa odvíja to, či je človek nervózny, agresívny, nekoncentrovaný, hladný alebo práve naopak. Potom sú tu sociálne faktory. Ide o to, že ľudský mozog si zvykne na rozličné zaužívané režimy spojené so stravou alebo jedlom. Odmeňovanie sa sladkým, spoločná večera s blízkymi alebo posedenie s kamarátmi pri pive rozhoduje o tom, či je daný jedinec šťastný (spokojný), alebo nešťastný. Stačí uviesť jednoduchý príklad: Ako sa cíti človek, ktorý je zvyknutý dať si s priateľmi pivo a nedostane ho, alebo dostane pivo, ktoré nechutí dobre? Automaticky sa jeho nálada mení na negatívnu.“

Tipy na potraviny, ktoré zlepšujú náladu

Ktoré potraviny pozitívne ovplyvňujú náladu a navyše sú celkovo prospešné pre zdravie? Ak už musíte maškrtiť, tak potom rozhodne zdravo. Kvalitná tmavá čokoláda s obsahom kakaa (minimálne 70 percent) je pre zdravie i psychiku prínosom. Kakaové bôby sú jedným z najznámejších prírodných antidepresív. V primeranom množstve si ju môžete dopriať hoci i každý deň. Ďalšou skvelou potravinou sú banány. Obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorá stimuluje tvorbu serotonínu, teda hormónu dobrej nálady. Pozitívny vplyv na nervovú sústavu majú aj vitamíny zo skupiny B a horčík, ktoré sa v tomto tropickom ovocí nachádzajú v pomerne hojnom množstve. Náladu tiež zlepší ananás, orechy, semiačka, panenské oleje s vysokým obsahom nenasýtených tukov a mnohé iné.   

Odporúčame prečítať: Prečo sme po ťažkom obede ospalí?

Spracované v spolupráci s výživovým poradcom Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Ako vplýva jedlo na našu náladu?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.