31. JUL 2014

5 základných pravidiel grilovania

Mirka

V lete trávime viac času s rodinou a priateľmi. K týmto stretnutiam neodmysliteľne patrí skvelé grilované jedlo.

Grilovanie je jedným zo spôsobov, ako pripraviť chutné jedlo. Určité obdobie síce odborníci varovali pred úpravou potravín týmto spôsobom kvôli vzniku karcinogénnych látok, no keď dodržíte niekoľko základných zásad, môžete si bez výčitiek pochutnávať na výbornom jedle. Poznáte 5 základných pravidiel grilovania?

1. Dajte si záležať na čistote grilu

Keďže gril väčšina ľudí používa iba počas niekoľkých mesiacov v roku, je potrebné ho vždy dôkladne vyčistiť a to pred i po grilovaní. Ak gril pravidelne a dôkladne vyčistíte kefou a vhodným prostriedkom, zabránite hromadeniu škodlivých látok, ktoré môžu spôsobiť ľudskému organizmu problémy.

2. Vyberte si vhodné potraviny

Snažte sa vyhnúť spracovaným mäsovým výrobkom, ako sú klobása, slanina či špekáčiky. Stavte skôr na hydinové mäso, huby, morské plody či zeleninu. Z hydinového mäsa v každom prípade odstráňte kožu, ktorá je plná nechceného tuku. Grilovať môžete tiež hovädzie alebo aj bravčové mäso, no vyberajte si tie časti, ktoré obsahujú najmenej tuku. Myslite na to, že aj grilovaná zelenina chutí skvelo. Výborné sú napríklad baklažán, cibuľa, špargľa či cuketa. Pred grilovaním ich približne hodinu marinujte. Ak radi experimentujete, pokojne ugrilujte i ovocie. Výborné sú broskyne alebo jablká.

Odporúčame prečítať: Mäso a športovci. Aké zvoliť a akému sa vyhnúť?

 

3. Nepodceňujte kvalitu marinády

Snažte sa vyhnúť kupovaným marinádam, ktoré obsahujú množstvo tuku a zbytočných kalórií. Z niekoľkých ingrediencií si môžete chutnú marinádu vyrobiť aj doma. Skombinujte podľa chuti obľúbené koreniny (bazalka, oregano, mäta, tymian, rozmarín), na dosladenie môžete použiť napríklad trstinovú melasu alebo med. Vhodnými ingredienciami sú tiež kvalitný kečup, citrusové šťavy či ocot. Vhodný na grilovanie je olivový olej.

Poznáte najjednoduchší spôsob marinovania? Postačí vám plastové vrecko s uzáverom. Do neho dajte namarinované potraviny, odstráňte prebytočný vzduch a uložte do chladničky. Nezabúdajte, že viaceré vedecké výskumy potvrdili, že marinovanie mäsa pred grilovaním znižuje riziko vzniku karcinogénnych látok. Marinovanie je teda nielen spôsob, ako dodať jedlu skvelú chuť, ale aj chrániť si vlastné zdravie.

4. Grilujte s rozumom

Grilovanie by malo byť pôžitkom. Tak si to vychutnajte. Nesnažte sa za každú cenu pripraviť rýchlo čo najväčšie množstvo jedla, ale ani naopak. Čas grilovania zbytočne nepreťahujte. Spálené jedlo je nielenže menej chutné, ale z hľadiska zdravia aj nebezpečné. Koľko grilovať jednotlivé druhy mäsa? Tak napríklad kuracie krídelká stihnete ugrilovať za 20-25 minút. Po okrajoch narezané 2-3 cm plátky bravčového mäsa zo stehna alebo krkovička budú hotové najneskôr do 15-tich minút. Po ugrilovaní používajte stojany na odkvapkávanie prebytočného tuku.

5. Neprejedajte sa a vhodne kombinujte

Všetkého veľa škodí, preto sa snažte jesť striedmo. Grilované mäso skombinujte hlavne so zeleninou. Vyhnite sa bielemu pečivu, hoci chrumkavý chlieb je naozaj veľkým pokušením.

Odporúčame prečítať: Hlavné chyby v zdravej výžive

 

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (rakratchada torsap)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - 5 základných pravidiel grilovania

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.